6-12 Yaş okul çağı çocuklarında tüberkülin taraması ve tüberkülin risk faktörleri araştırması
Tuberculin survey in 6-12 years old schoolchildren and risk factors of tuberculin positivity
- Tez No: 59863
- Danışmanlar: PROF. DR. REFİK BURGUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Tüberkülin taramaları, risk faktörleri, tüberküloz infeksiyon prevelansı, tüberkülin reaksiyonu. VI, Risk factors, tuberculin survey, tuberculosis infection prevalence, tuberculin reactivity. vn
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoistatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
ÖZ 6-12 Yaş Okul Çağı Çocuklarında Tüberkülin Taraması ve Tüberkülin Misk Faktörleri Amaç : Hızla göç alan bir bölge olan Adana Ceyhan ilçesinde tüberküloz infeksiyon prevelansı ve tüberkülin pozitifliğini etkileyen risk/aktörlerini saptamak. Yöntem ve Gereç: 1995-1996 yıllarında toplam 8275 ilkokul birinci ve beşinci sınıf öğrencisinde tüberkülin deri testi uygulandı ve BCG öyküsü, cinsiyet, doğum yeri, ailenin memleketi, göç yılı, oda sayısı, evde yaşayan kişi sayısı, tüberkülozlu hasta ile temas öyküsü, annenin eğitimi, babanın eğitimi, anne yaşı ve mesleği, baba yaşı ve mesleği, evde içilen sigara sayısı gibi risk faktörlerini araştıran bir anket ile 2836 çocukta bir cross-sectional çalışma düzenlendi. Bulgular : Aşılanma oranı %75 olarak saptanmıştır. Aşı sayısı artıkça tüberkülin pozitiflik oranmm arttığı saptanmıştır. Tüberkülin reaksiyonu, pozitiflik sınırı 10 mm olarak kabul edildiğinde aşısız çocuklarda %9.2, tek aşılı çocuklarda %17.4, birden fazla aşılılarda %46.4, pozitiflik sınırı 15 mm olarak kabul edildiğinde ise sırasıyla %4.7, %8.0 ve %24.5 olarak saptanmıştır. Anket uygulanan tüm çocuklar, üç ayrı logistik regresyon modeli ile incelenmiştir. Modellerde sırası ile 5 mm, 10 mm ve 15 mm reaksiyonları bağımlı değişken olarak kabul edilmiştir. Her üç modelde de tüberkülin pozitifliği ile istatistiksel olarak ilişkili ve anlamlı bulunan ortak risk faktörleri temas, çocukta tüberküloz öyküsü, BCG öyküsü, BM, yaş, doğum yeri kriterleridir (p^O.05). Tartışma : Tüberkülin taramalarının, risk gruplarını belirleyen kısa bir anket formu ile birlikte değerlendirilmesi ve ppd pozitiflik sınırlarının ve tübeküloz çalışmlarının risk gruplarına yönelik olarak yeniden değerlendirilmesinde yarar vardır.
Özet (Çeviri)
Abstract Tuberculin Survey in 6-12 years old schoolchildren and risk factor of tuberculin posiüvity. Objective: To estimate the tuberculosis infection prevalence in a special district which has a lot of migrants from East of Turkey and find out the risk factors that effect positive tuberculin reactivity. Methods: A cross-sectional survey of tuberculin skin test was conducted in Adana-Ceyhan in 1995 and 1996 and a family administred questionnaire was used to collect the details of BCG skar, sex, place of birth, family orijin, year of migration, number of rooms, family size, contact history of tuberculosis, family education, age of mother, age of father, job of family, cigarette smoking history in the family and income of family. Results: The rate of tuberculosis infection was found 9.2 % in unvaccinated children (k 10 mm), and 17.4% in children who had vaccinnated once, and 46.4% in children who had been vaccinated more than once (£ 10 mm). Three general logistic regression model with positive tuberculin skin test reactions £> 5 mm, <> 10 mm,,> 15 mm) as the dependent variable were fitted to the data to examine the joint effect of risk foctors. A number of statisticaly significant assosiation were found between positive tuberculin test (£ 5 mm, > 10 mm, £ 15 mm) and; history of contact with tuberculosis, age, BMI, history of tuberculosis disease, birth place, history of BCG vaccine (p^O.05). Conclusions; Results of tuberculin surveys must be interpreted with determined risk factors which has been obtain by a predesign questionnaire.