6-12 yaş grubu okul çağı çocuklarında farklı terapötik oyun metotlarının ameliyat öncesi ve sonrası anksiyeteye ve akut semptomlara etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of different therapeutic play methods on pre- and post-operative anxiety and acute symptoms in school-aged children aged 6-12
- Tez No: 990856
- Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK AYGİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Çocuk cerrahisi, terapötik oyun, cerrahi, sanal gerçeklik, anksiyete, Cerrahi hemşirelik, Pediatric surgery, therapeutic play, surgery, virtual reality, anxiety
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Bu çalışma, 6–12 yaş grubu çocuklarda farklı terapötik oyun yöntemlerinin ameliyat öncesi ve sonrası dönemde anksiyete ve akut semptomlara etkisini değerlendirmek amacıyla yapıldı. GEREÇ VE YÖNTEM: Randomize kontrollü deneysel olarak tasarlanan araştırma, etik kurul onayı alındıktan sonra çocuk cerrahisi kliniğinde yürütüldü. Çalışmaya katılan çocuklar ve ebeveynlerinden bilgilendirilmiş onam alındı. Ebeveynlere“Çocuk ve Aileyi Tanıtıcı Veri Formu”ve“Spielberger Durumluk Anksiyete Ölçeği”uygulanmıştır. Çocuklara ise“Çocuk Korku Ölçeği”,“Çocuklar için Durumluk Kaygı Envanteri”ve“Çocuklar için Duygusal Görünüm Ölçeği”uygulandı. Deney grubundaki çocuklara parmak kukla oyunu, sanal gerçeklik gözlüğü veya akıllı telefon oyunu etkinlikleri gerçekleştirildi. Sonrasında yaşam bulguları ve ek ölçümler için“Vizüel Analog Skala”,“BARF Bulantı Ölçeği”ve“Edmonton Semptom Tanılama Ölçeği”kullanıldı. Ayrıca ebeveynlerin değerlendirmeleri için“PedsQL Sağlık Bakımı Ebeveyn Memnuniyet Ölçeği”uygulandı. BULGULAR: Grupların demografik verileri benzerdi (p>0,05). Ameliyat sonrası dönemde çocuklarda korku, anksiyete, ağrı, bulantı ve diğer semptom puanları deney gruplarında kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde düşük saptandı (p<0,05). Özellikle sanal gerçeklik ve parmak kukla oyunu gruplarında anksiyete ve korku puanlarında istikrarlı azalma gözlendi. Fizyolojik parametrelerden ağrı, nabız ve kan basıncı değerleri de deney gruplarında daha düşük bulundu. Oksijen satürasyonu bakımından ise fark saptanmadı (p>0,05). Ebeveynlerin PedsQL memnuniyet puanları deney gruplarında kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek bulundu (p<0,05). SONUÇ: Terapötik oyun yöntemleri, özellikle sanal gerçeklik ve parmak kukla oyunu, pediatrik cerrahi süreçte çocukların anksiyete ve akut semptomlarını azaltmada etkili olup, ebeveyn memnuniyetini artırmaktadır.
Özet (Çeviri)
Evaluation of the effects of different therapeutic play methods on pre- and post-operative anxiety and acute symptoms in school-aged children aged 6-12 INTRODUCTION AND AIM: This study was conducted to evaluate the effect of different therapeutic play methods on anxiety and acute symptoms in children aged 6–12 years before and after surgery. MATERIALS AND METHODS: The randomized controlled trial was conducted in the pediatric surgery clinic after obtaining ethical committee approval. Informed consent was obtained from the children and parents participating in the study. Parents completed the 'Child and Family Identification Data Form' and the 'Spielberger State Anxiety Inventory'. The children were administered the 'Children's Fear Scale', the 'State Anxiety Inventory for Children', and the 'Emotional Appearance Scale for Children'. Children in the experimental group participated in finger puppet play, virtual reality goggles, or smartphone game activities; afterwards, the 'Visual Analogue Scale', 'BARF Nausea Scale', and 'Edmonton Symptom Assessment Scale' were used for vital signs and additional measurements. Additionally, the 'PedsQL Healthcare Parent Satisfaction Scale' was administered for parental assessments. FINDINGS: Demographic data were similar between groups (p>0.05). In the post-operative period, fear, anxiety, pain, nausea, and other symptom scores were found to be significantly lower in the experimental groups compared to the control group (p<0.05). In particular, a consistent decrease in anxiety and fear scores was observed in the virtual reality and finger puppet game groups. Physiological parameters such as pain, pulse, and blood pressure values were also lower in the experimental groups. No difference was found in oxygen saturation (p>0.05). Parents' PedsQL satisfaction scores were significantly higher in the experimental groups compared to the control group (p<0.05). CONCLUSION: Therapeutic play methods, particularly virtual reality and finger puppet play, are effective in reducing children's anxiety and acute symptoms during paediatric surgery and increase parental satisfaction.