Finansal sistem kapsamında bankacılık sektörünün gelişimi
Development of banking sector in the scope of financial system
  1. Tez No: 598788
  2. Yazar: YASİN UÇURUM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEM ENGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Ekonomi, Banking, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Sistem, Bankacılık Sektörü, Basel Kriterleri, Financial System, Banking Sector, Basel Criteria
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Finansal piyasalar, zamanın herhangi bir periyodunda tasarrufları etkin bir şekilde, fonları yatırım için kullanacaklara dolaylı yada dolaysız finansman şeklinde, optimal biçimde tahsis etmektedir. Ancak finansal piyasaların rolü, finansal sistemin ekonomik yapı içindeki etkinliği ve yeri ile ilişkilidir. Bu yapı içerisinde finansal piyasalar risk dönüştürme, yatırımlar hakkında bilgi edinme ve yöneticileri denetleme fonksiyonlarına sahiptir. Türkiye'de bankacılık sektörü aktif büyüklüğü ve yarattığı istihdam açısından önemli bir yer tuttuğundan dolayı bu çalışma, Türkiye Bankacılık Sektörü'ne dâhil mevduat bankaları, yabancı sermayeli bankalar, kalkınma ve yatırım bankaları ile katılım bankalarının istihdam kapasitesi de belirtilmiştir. 2007 yılında Amerika'da başlayan, 2008 yılında küresel hale gelen kriz dünyada birçok ülkede olduğu gibi ülkemiz ekonomisini de etkilemiştir. Ancak yasal altyapısı ile denetim sistemi çok sağlam oluşturulan Türk Bankacılık Sektörü küresel krizin yansımalarından en az etkilenen sektörlerden birisi olmuştur. 2007'den itibaren hem Dünya hem de Türkiye'de yaşanan ekonomik ve siyasi gelişmeler, bankacılık sektörü üzerinde etkiler yaratmış ve yaratmaya devam etmektedir. Bankacılık sektörü Türkiye'de, aktif büyüklüğü ve yarattığı istihdam açısından önemli bir yer tutmakta olup ekonomi içinde büyük ağırlığa sahiptir.
Özet (Çeviri)
The financial markets allocate savings in an optimal manner at any time of time, either directly or indirectly to those who will use the funds for investment. However, the role of financial markets is related to the effectiveness and place of the financial system in the economic structure. Within this structure, financial markets have the functions of converting risk, obtaining information about investments and supervising managers. Because hold an important place in terms of banking sector assets and creation of employment in Turkey this study, including deposit banks in Turkey Banking Sector, foreign-owned banks, employment capacity of participation banks and development and investment banks are also indicated. The crisis that started in the USA in 2007 and became global in 2008 has affected our economy as well as many other countries in the world. However, the Turkish Banking Sector, whose legal infrastructure and audit system has been established very well, has been one of the least affected sectors by the reflections of the global crisis. Since 2007 both the world as well as economic and political developments in Turkey, the impact on the banking sector has created and continues to create. The banking sector in Turkey, created by asset size and is an important place in terms of employment has the greatest weight in the economy.