Doğu Anadolu Bölgesi'nde sigara bağımlılığı bulunan bireylerin aleksitimi ve kişisel iyi oluşları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Relation of cigarette smoking with personal well-being and alexithymia in The Eastern Anatolia Region of Turkey
  1. Tez No: 598794
  2. Yazar: ÖZÜN SENA ALTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA BOZBUĞA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Sigara, Bağımlılık, Aleksitimi, Kişisel İyi Oluş, Smoking, Addiction, Alexithymia, Personal Well-Being
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışmanın amacı Doğu Anadolu Bölgesi'nde yaşayan sigara bağımlısı bireylerde aleksitimi ve kişisel iyi oluş ilişkisinin incelenmesidir. Araştırmada Sosyodemografik Soru Formu, 20 maddelik Toronto Aleksitimi Ölçeği (TAÖ-20), Kişisel İyi Oluş İndeksi-Yetişkin Türkçe Formu kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini Doğu Anadolu Bölgesi'nde yaşayan 1600 kadın ve 1600 erkek olmak üzere toplam 3200 gönüllü katılımcı oluşturmuştur. Araştırmaya katılanlar günlük sigara kullanım sayılarına göre Hiç kullanmayan“, ”0-10sigara/gün“,”11-20 sigara/gün“,”21-40 sigara/gün“,”41 ve üzeri sigara/gün" olarak 5 gruba ayrılmıştır. 3 veya daha fazla grubun arasında ki farkın analizi için Tukey Tek Yönlü ANOVA Analizi kullanılmıştır. Katılımcıların kişisel iyi oluş ölçeği toplam puanı ile sigara kullanım sayıları arasındaki ilişki ve katılımcıların duyguları tanımada zorluk puanı ile sigara kullanım sayıları arasındaki ilişki tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ile incelenmiştir. Kişisel iyi oluş ölçeği toplam puanı ile sigara kullanım sayıları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur. Duyguları tanımada zorluk puanı, duyguları ifade etmede zorluk puanı ile sigara kullanım sayıları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur. Dışa vuruk düşünce puanı ile sigara kullanım sayıları arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır. Sigara bağımlılığı ile çeşitli psikolojik faktörlerin incelendiği birçok çalışma bulunmaktadır; ama sigara bağımlılığı olan bireylerde aleksitimi ve kişisel iyi oluş arasında ki ilişkinin incelendiği bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu nedenle çalışmanın sonuçlarının genellenebilirliği açısından aynı parametreleri ölçen benzer çalışmaların yapılması faydalı olabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the relationship between alexithymia and personal well-being in individuals living in Eastern Anatolia. Sociodemographic Questionnaire, 20-item Alexithymia Scale (TAÖ-20), Personal Well-Being Index-Adult Turkish Form were used in the study. The sample of the study consisted of 1600 women and 1600 men living in Eastern Anatolia. During the analysis of the study, it was divided into 5 groups as“Never use”“0-10”,“ 11-20”,“21-40”mayan, ında 41 +" in smoking. Tukey One-Way ANOVA Analysis was used to analyze the difference between 3 or more groups. The relationship between the total score of personal well-being of the participants and the relationship between the number of cigarette use and the difficulty score in recognizing the emotions of the participants and the number of cigarette use were examined with one-way analysis of variance (ANOVA). A statistically significant difference was found between total scores of personal well-being and total smoking. A statistically significant difference was found between the difficulty score in recognizing emotions, the difficulty score in expressing emotions and the number of smoking. There was no significant difference between the outward-looking score and the number of cigarettes. There are many studies examining cigarette dependence and various psychological factors; However, there is no study that examined the relationship between alexithymia and personal well-being in individuals with cigarette addiction. Therefore, it may be useful to perform similar studies that measure the same parameters for the generalizability of the results of the study.