Türkiye'de Türkçülük, Turancılık ve yargılamalar (1940-1950 arası dönem)
Turkism, Turanism and judgements in Turkey from 1940-1950
  1. Tez No: 598802
  2. Yazar: ELİF AKAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN KÖSE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
  6. Anahtar Kelimeler: 1944 Olayları, Turancı Yargılamalar, Irkçılık, 3 Mayıs 1944, Irkçılık Turancılık Davası, Nihal Atsız, Alparslan Türkeş, 1944 Events, Turanist Proceedings, Racism, 3 May 1944, Racism-Turanism Case, Nihal Atsız, Alparslan Türkeş
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 290
Özet
Bu çalışmanın amacı, 1941 ve 1947 yılları arasındaki dönemde yaşanmış olan Türkçü-Turancı yargılamaları orijinal belgelere dayanarak, mahkeme kayıtları, genel kurul kararları, iddianameler, sorgular, ifadeler, yargılamalar, suçlamalar, temyiz başvuruları ve temyiz süreci ile ilgili belgeleri değerlendirerek o döneme ışık tutmaktır. Dönemin iç siyasî olaylarının, o zamanki hükümetin, dünyadaki gelişmelerin, İkinci Dünya Savaşı'nın ve yayılmaya çalışılan komünizm akımının da yargılamalara etki ettiği düşünülerek, meclis tutanakları, gazeteler ve hatıralar da incelenerek genel bir değerlendirme yapılmıştır. Tüm bunlarla beraber, bu tez öncelikli olarak Türk Tarih Kurumu Arşivi'nden elde edilen ve bahsi geçen yargılamalarda Askeri Hâkim olarak görevde bulunan Tuğgeneral M. Kemal Kalkan'a ait belgelerden yola çıkarak hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to shed light on the Turkism-Turanism judgements between 1941 and 1947 based on original documents, by evaluating court records, General Assembly resolutions, indictments, queries, statements, indictments, appeals and appeals process. Internal political events of the period, then the government, developments in the world, the World War II and the communist movement tried to spread have also influenced the judiciary, a general evaluation was made on the issues by examining the minutes of the assembly, newspapers and memorials. However, this thesis was primarily based on the documents obtained from the Turkish Historical Society archive. In addition, this study was prepared from the documents of Brigadier General M. Kemal Kalkan, Military Judge in the above-mentioned proceedings.