Çocuklarda bocavirüs enfeksiyonlarının klinik özelliklerinin araştırılması
Clinical features of bocavirus infections in children
  1. Tez No: 598920
  2. Yazar: BEGÜM MURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERGİN ÇİFTCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Bocavirüs, PCR, Solunum yolu enfeksiyonu, Bocavirus, PCR, Respiratory tract infections
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Çocuklarda Bocavirüs Enfeksiyonlarının Klinik Özelliklerinin Araştırılması Giriş ve Amaç: Bocavirüs (insan bocavirüsü) 2005 yılında keşfedilmiş olan nispeten yeni bir virüstür. İlk olarak hasta çocukların üst solunum yollarında saptanmıştır. Bocavirüs ismi genetik ve yapısal özellikleri benzeyen 'Bovine Parvovirüs' ile 'Canine Minutevirüs''ten türemiştir. Bocavirüs küçük, zarfsız ve genomu tek sarmallı DNA'dan oluşan bir virüstür. Parvoviridae ailesinin üyesidir. Bocavirüs çocukların solunum yollarında sıklıkla tespit edilen bir virüs olup, solunum yolu hastalığına neden olup olmadığı hala bir tartışma konusudur. Virüs tek başına veya diğer virüslerle beraber enfeksiyon oluşturabilir. Çalışmamızın amacı Ocak 2016 ile Aralık 2018 tarihleri arasında Ankara Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Servisine yatırılan hastalardan solunum yolu sekresyonunda PCR incelemesi ile bocavirüs saptanmış hastaların; demografik, klinik ve laboratuvar verileri değerlendirilmesi, hastalığın klinik özelliklerinin araştırılması ve bocavirüsün tek etken olarak saptanması ile diğer etkenlerle beraber saptanması arasındaki farkın üzerinde durmaktır. Gereç ve Yöntem: Ocak 2016 ile Aralık 2018 tarihleri arasında Ankara Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Servisine yatırılan hastalardan solunum yolu sekresyonunda PCR incelemesi yapılan hastalar retrospektif olarak incelenmiştir. Bulgular: Çalışmaya verilerine sağlıklı ulaşılabilen 73 hasta alınmıştır. Araştırma popülasyonunun %65,8'i erkek, %34,2'si kızdır. Hastaların %16,4'ü 0-6 ay arasında, %21,9'u 6 ay 1 yaş arasında, %52,1'i 1-5 yaş arasında, %9,6'sı ise 5 yaş üzerinde tanı almıştır. Hastaların %24,7'si ilkbahar, %11'i yaz, %17,8'i sonbahar ve %46,6'sı kış mevsiminde başvurmuştur. Hastaların en sık başvuru şikâyeti sırasıyla öksürük %90,4, hırıltı %76,7, ateş %72,6, burun akıntısı %46,6'dır. Diğer bir virüsle beraber Bocavirüs saptanması hastaların 41'inde (%56,1) görülmüştür. En fazla beraber görüldüğü etkenler rinovirüs (n=17), RSV (n=10) ve metapnömovirüs (n=9)'dür. Bocavirüs enfeksiyonunun kliniğe yansıma şekli en fazla bronşiyolittir (%80). Farklı klinik tablolara yol açtığı da görülmüştür. Sonuç: Bocavirüs; 5 yaş altı çocuklarda başta solunum yolu enfeksiyonları olmak üzere, gastrointestinal sistem enfeksiyonlarında ve farklı klinik tablolarda önemli bir patojendir. Bocavirüs'ün diğer patojenlerle birlikte enfeksiyonu, tek bir etken olarak enfeksiyonundan daha sık görülür.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Bocavirus (Human Bocavirus) is a new viral genus that was discovered in 2005 in upper respiratory secretions from acutely ill children. The name Bocavirus was derived by combining the names 'Bovine Parvovirus' with 'Canine Minutevirus' with which Bocavirus shares some genetic and structural characteristics. Bocavirus is a small non-enveloped virus with a single strand of DNA that comprises its genome. The Bocavirus genus is a member of Parvoviridae family. Human Bocavirus (HBoV) is commonly detected in the respiratory tracts of children, but it is a challenging issue whether bocavirus cause respiratory tract disease (RTD) or not. The aims of this study were to investigate patients whose bocavirus is evident by PCR in respiratory secretions among those admitted to Ankara University Pediatric Infectious Diseases Division between January 2016 and December 2018; to analyze demographic, clinical and laboratory data of the patients, to investigate clinical features of the disease and to seek for differences between single agent bocavirus infections and its co-infections with other factors. Materials and methods: Patients of Ankara University Faculty of Medicine, Pediatric Infectious Diseases Division in whom respiratory secretions PCR was applied between January 2016 and December 2018 were retrospectively analyzed. Results: A total of 73 patients were included in the study. 65.8% of the patients were male and 34.2% of them were female. 16.4% of the patients were clinically diagnosed between 0-6 months. 21.9% of the patients were between 6-12 months, 52.1% of them were between 1-5 years and 9.6% of them were older than 5 years. 24% of the patients were presented in spring, 11% of them in summer, 17.8% of them in autumn and 6.6% of them in winter. The most common complaints of the patients were cough (90.4%), wheezing (76.7%), fever (72.6%) and nasal discharge (46.6%). Concomitant infection of bocavirus with another virus was observed in 41 (56.1%) of the patients. Rhinovirus (n=17), RSV (n=10) and metapneumovirus (n=9) were the most common associated factors. Bocavirus is mostly presented with bronchiolitis clinical features (80%) but it may also lead to different clinical manifestations. Conclusion: Bocavirus is an important pathogen in children under 5 years of age. It mainly affects respiratory tract and gastrointestinal system while it is rarely presented with different clinical features. Bocavirus co-infection with other pathogens is seen more often than its infection as a single agent.