Tek taraflı vokal kord paralizisinde fizyolojik ses terapisinin etkinliğinin aerodinamik ve akustik analizler ile değerlendirilmesi
Assesment of the effectiveness of physiologic voice therapy on unilateral vocal cord paralysis (UVCP) by means of aerodynamic and acoustic analysis
  1. Tez No: 598972
  2. Yazar: AYŞE ÖTÜKEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HACI HÜSEYİN DERE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Aerodinamik analiz, akustik analiz, MDVP, PAS, ses terapisi UVKP, Aerodynamic analysis, acoustic analysis, MDVP, PAS, UVCP, voice therapy
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Tek Taraflı Vokal Kord Paralizisinde Fizyolojik Ses Terapisinin Etkinliğinin Aerodinamik ve Akustik Analizler ile Değerlendirilmesi Bu çalışmanın amacı Unilateral Vokal Kord Paralizisinde (UVKP) fizyolojik ses terapisi öncesi ve sonrası değerlerin Multi-Dimensional Voice Program (MDVP) ile sesin akustik özellikleri ve Phonatorry Aerodinamik System (PAS) ile de sesin aerodinamik özellikleri kıyaslanarak, yapılan terapinin etkinliğini ortaya koymaktır. Yapılan bu çalışmaya çalışma grubu olarak 31-73 yaşları arasında 6 kadın, 12 erkek toplam 18 UVKP'li ve kontrol grubu olarak da 18 sağlıklı birey dahil edilmiştir. Hastalara 8 hafta boyunca düzenli olarak ses terapisi basamakları uygulanmıştır. Yapılan kıyaslamada; çalışma grubunun terapi önce ve sonrası istatistiksel analiz değerleri şu şekildedir; değerlendirmeye alınan MDVP'nin 5 parametresinde istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar vardır. PAS'ın parametrelerinde ise, kadın hastalarda 18-39 yaş arası olanlarda, 39 parametrede istatistiksel olarak anlamlı fark görülmüştür. 40-59 yaş arası kadın hastalarda 40 parametrede istatistiksel olarak anlamla fark görülmüştür. Erkek hastalarda ise 18-39 yaş arası olanlarda 38 parametrede anlamlı fark görülmüştür. 40-59 yaş arası erkek hastalarda 44 parametrede anlamlı fark görülmüştür. 60 yaş ve üstü erkek hastalarda 17 parametrede anlamlı fark görülmüştür. Terapi öncesi, Grade-Roughness-Breathiness-Astenia-Strain (GRBAS) ve Ses Handikap Endeksi skorlarında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar görülmüştür. Terapi sonrası çalışma grubu ile kontrol grubunun akustik ve aerodinamik değerlerinin istatistiksel analizleri ise şu şekildedir; dahil edilen MDVP'nin 5 parametresinin 4 parametresinde istatistiksel analizlerinde anlamlı farklılık görülmüştür. Tüm GRBAS ve Ses Handikap Endeksi skorlarında istatistiksel olarak her iki grubun kıyaslamasında anlamlı bir fark görülmüştür. PAS'ın parametrelerinde ise, kadın hastalardan 18-39 yaş arası olanlarda 25 parametrede istatistiksel olarak anlamlı fark görülmüştür. 40-59 yaş arası kadın hastalarda 40 parametrede istatistiksel olarak anlamla fark görülmüştür. Erkek hastalarda ise 18-39 yaş arası olanlarda 32 parametrede anlamlı fark görülmüştür. 40-59 yaş arası erkek hastalarda 30 parametrede anlamlı fark görülmüştür. 60 yaş ve üstü erkek hastalarda 12 parametrede anlamlı fark görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Assesment of the Effectiveness of Physiologic Voice Therapy on Unilateral Vocal Cord Paralysis (UVCP) by means of Aerodynamic and Acoustic Analysis. The aim of this study, is to exhibit effectiveness of applied voice therapy on Unilateral Vocal Cord Paralysis to Multi-Dimensional Voice Program (MDVP) for analyses acoustic characteristics of voice and Phonatorry Aerodinamik System (PAS) for analyses aerodynamic characteristics of voice after and before the therapy is measured. In this study, study group is consisting of 18 participants with UVCP, 6 of them were women and 12 of them were man and who were 31-73 years old. 18 healthy subjects were included in the study as a control group. Then, the voice therapy was applied to the participants for 8 weeks. In this comparison, study group's results of pre and post therapy is that; assessed 5 of 5 parameters in MDVP show significant difference between study and healthy group. According to the parameters of PAS, there were statistically significant difference in 39 parameters in women participants between 18-39 years of age. There was a statistically significant difference in 40 parameters in patients aged 40-59 years. There was a significant difference in the 38 parameters in the male patients between ages of 18-39. There was a significant difference in 44 parameters in male participants aged 40-59 years. There was a significant difference in 17 parameters in male patients aged 60 years and older. Before therapy GRBAS and Voice Handicap Index (VHI) scores show significant difference. After therapy, study group and healthy group's acoustic and aerodynamic measurements statistical data's are like that; included 4 of 5 parameters in MDVP show significant difference between two groups. All GRBAS and VHI scores show statistically significant differences in two groups. According to the parameters of PAS; there were statistically significant differences in 25 parameters between the female patients in the 18-39 age group. While there was a statistically significant difference in 40 parameters in female patients aged 40-59 years. There was a significant difference in 32 parameters in male patients between the ages 18-39. And there was a significant difference in 30 parameters in male patients aged 40-59 years. On the other hand there was a significant difference in 12 parameters in male participants aged 60 years and older.