Fahreddi̇n Altay (1880-1974): Under the shadow of militarism
Fahreddin Altay (1880-1974): Militarizmin gölgesinde
  1. Tez No: 598978
  2. Yazar: AYŞEGÜL KOCA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULHAMİT KIRMIZI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Fahreddin Altay, Subay, Komutan, Toplumun Askerileşmesi, Osmanlı İmparatorluğu, Türkiye Cumhuriyeti
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Şehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 193
Özet
Fahreddin Altay 1880lerde Osmanlı İmparatoluğu'nda doğmuş kuşağın bir temsilcisidir. Savaşların her zamankinden çok daha yıkıcı, gelişmiş ve planlı olduğu bir dönemde önce kurmay olarak yetiştirilip askeri elite dahil olmuş, daha sonra hemen hemen on yıl aralıksız katıldığı savaşlarda kurmay subaylık ve komutanlık yapmış; cumhuriyet döneminde de ordunun en üst düzey temsilcisi olarak, çeşitli görevlerde bulunmuş ve milletvekilliği yapmıştır. Tezin ana amacı çok boyutlu, hayatın her alanına farklı şekillerde yansımış toplumun askerileşmesi kavramıyla hayatın farklı yönlerini ele alan bir tarih yazım şekli olan biyografiyi birleştirerek Osmanlı İmparatorluğu'ndan Türkiye Cumhuriyeti'ne geçiş dönemini yeniden yorumlamaktır. Hayatının en önemli fenomeni -toplumun askerileşmesi-, nin hayatına yansıyan tüm şekilleri onu bu fenomenin tipik bir örneği haline getirirken, aynı zamanda bu sıradanlığın içinde çevresini algısıyla, olaylara tepkileriyle ve içinde yaşadığı olaylardan etkilenme düzeyiyle onun dünyasını eşsiz kılıyor. Bu alanda bir kavram çerçevesinde ele alınan ilk biyografi olan bu tez, kavramı ele alan kitaplardan farklı olarak da olaylardan ziyade bu kavramın bir insan üzerindeki etkilerini farklı alanlarda ve spesifik olaylarla ölçerek tarihe insanı dahil eden yeni tarihyazımına katkıda bulunuyor. Bu etkiyi insan algısıyla ve eşsiz tecrübesiyle birleştirip dönem için sık sık anlatılan asker profili ile neredeyse taban tabana zıt bir örnek sunuyor.
Özet (Çeviri)
Fahreddin Altay is one of the representatives of the Ottoman generation born in the 1880s. He grew up in an environment in which wars were becoming more destructive, complicated and organized. He became part of the high ranking military elite, and then became a staff officer and commander in wars that lasted almost ten years. Then, as one of the high ranking representatives of the army; he carried out different duties and became a deputy in the republican period. The main aim of this thesis is to merge a multidimensional phenomenon, reflecting each field of life differently, militarization of society with a genre of historiography that is biography, including various fields of life, thus putting an alternative interpretation on the period, transition from the Ottoman Empire to the Republic of Turkey. While the different reflections of the phenomenon, militarization of society made his life a typical example of it, at the same time, in such an ordinary life, his perception of the environment, his reactions to events and the level of his influence on them made his world virtually unique. This thesis, the only biography in this field to be based on a concept, different from the various books written by focusing on it, rather than the events, is a contribution to the new historiography bringing back the agent by measuring the influence of it on a person in various fields and specific events. Combining human perception with unique human experience, his life provides very different from the others so often narrated a portrait of a military officer in the period.