Kadına yönelik şiddet bağlamında özel alan ve kamusal alan ayrımı
Distinction of private sphere and public sphere in the context of violence against women
- Tez No: 598986
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BARIŞ ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Journalism, Public Administration, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kamusal Alan, Özel Alan, Feminizm, Söylem Analizi, Şiddet, Public Sphere, Private Sphere, Feminism, Discourse Analysis, Violence
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medya ve Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu tezin amacı, çağımızın önde gelen düşünürlerinden Jurgen Habermas'ın kamusal alan/özel alan problematiği ile ilgili görüşlerinin feminist teori ile karşılaştırılarak Türkiye'de yaşanan kadına yönelik sistematik şiddetin incelenmesidir. Bu çalışma, eril egemen kamusal alan ve kadın kamusallığı arasındaki ilişkiyi, yarattığı sonuçları, ayrışmaları kamusal alan tartışmalarından hareketle, somut pratikler üzerinden değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Bunu yaparken de gücü ve kimliği araştırmak için kodlanan söylemler Eleştirel Söylem Analizi metodu kullanılarak bağlamsal olarak analiz edilmiştir. Bu araştırmada, televizyon kanalları, sosyal medya ve gazetelerin köşe yazıları çözümlenmiştir. Eleştirel söylem çözümlenmesinden elde edilen bulgular, kişisel ve politik kavramlarının kamusal alanda birbirinden ayrılamaz olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to compare one of the leading thinkers of our era Jurgen Habermas' views on public sphere / private sphere with feminist theory, and to studysystematic violence against women occurring in Turkey. The aim of this study is to evaluate the relationship between masculine dominant public sphere and female publicity, its results and divergences based on concrete practices based on public sphere discussions. In addition, the discourses encoded to investigate power and identity were analyzed contextually using the Critical Discourse Analysis method. In this research, the television channels, social media and columns of newspapers were analyzed. Findings from the analysis of critical discourse showed that the concepts of personal and political are inseparable from each other in the public sphere.