Kadınların doğum sonrası bireyselleştirilmiş bakımı algılama ve memnuniyet düzeyleri
The levels of postnatal individualized care perception and satisfaction of women
- Tez No: 598989
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALE UYAR HAZAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Algı, bireyselleştirilmiş bakım, ebelik, lohusa, memnuniyet, Individualized care, lactating woman, midwifery, perception, satisfaction
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu araştırma, kadınların doğum sonrası bireyselleştirilmiş bakımı algılama ve memnuniyet düzeylerini belirlemek amacıyla analitik-kesitsel olarak yürütüldü. Araştırma, Kasım 2018 ve Temmuz 2019 tarihleri arasında, Aydın Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde vajinal doğum yapan ve Obstetri Servisinde yatan 524 kadın ile gerçekleştirildi. Verilerinin toplanmasında, tanıtıcı bilgi formu, doğum sonrası ebelik hizmetlerinden yararlanma tespit formu, bireyselleştirilmiş bakım skalası-B hasta versiyonu ve doğum sonrası ebelik bakımı memnuniyetini değerlendirme formu kullanıldı. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatikler, student T testi, MannWhitney-U, Tek Yönlü Varyans analizi, Kruskall Wallis-H, korelasyon, cronbach alfa ve çoklu regresyon analizi kullanıldı. Kadınların doğum sonrası ebelik hizmetlerinden yararlanma durumu toplam puan ortalaması 17.76±4.58'dir. Yapılan çoklu regresyon analizinde gebeliği isteme durumu ebelik hizmetlerinden yararlanma durumunu pozitif yönde etkiledi. Bu modelin açıklayıcılık oranı %2.2'dir. Kadınların bireyselleştirilmiş bakım algısı madde puan ortalaması 4.23±0.40, alt boyutlarına ilişkin madde puan ortalamaları; Kararlara Katılmada Bireysellik 4.50±0.44, Klinik Durumda Bireysellik 4.42±0.48 ve Kişisel Yaşamda Bireysellik 3.48±0.49'dur. Yapılan çoklu regresyon analizinde doğum sayısının 1-3 olma durumu bireyselleştirilmiş bakım algısını pozitif yönde etkiledi. Bu modelin açıklayıcılık oranı %2.1'dir. Kadınların doğum sonrası ebelik bakımı memnuniyeti toplam puan ortalaması 16.94±2.52'dir. Yapılan çoklu regresyon analizinde gebeliği isteme durumu ebelik bakımı memnuniyetini pozitif yönde etkiledi. Bu modelin açıklayıcılık oranı %5.4'tür. Bu çalışmada kadınların doğum sonrası ebelik hizmetlerinden yararlanma durumları, bireyselleştirilmiş bakım algıları ve doğum sonrası ebelik bakımı memnuniyetinin obstetrik özelliklerden etkilendiği ve kadınların doğum sonrası bireyselleştirilmiş bakım algıları ile memnuniyet düzeylerinin ilişkili olduğu sonucuna varıldı. Doğum sonu dönemde verilen bakım hizmetlerinin planlanması ve sunumunda bu sonuçların dikkate alınması ile anne-bebek sağlığının korunması ve gelişimine katkı sağlanabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the levels of postnatal individualized care perception and satisfaction of women. This analytical, cross-sectional study was performed in 524 women having vaginal delivery in Aydın Obstetrics and Pediatrics Hospital between November 2018 and July 2019. Data were gathered with a descriptive characteristics form, Benefiting from Postpartum Midwifery Services Form, Individualized Care Scale for Patients and Satisfaction with Postpartum Midwifery Care Form. Obtained data were analyzed with descriptive statistics, Student's t test, Mann-Whitney-U test, one-way variance analysis, Kruskall Wallis-H test, correlation analysis, Cronbach's alpha and regression analysis. The mean score for benefiting from postpartum midwifery care was 17.76±4.58. Multiple regression analysis showed that wanting to become pregnant had a positive influence on benefiting from postpartum midwifery care. The variance explained by the regression analysis model was 2.2%. The mean score for perceived individualized postpartum care was 4.23±0.40. Multiple regression analysis also showed that giving birth one to three times created a positive effect on perceived individualized postpartum care. The variance explained by this regression analysis model was 2.1%. The mean score for satisfaction with postpartum midwifery care was 16.94±2.52. On multiple regression analysis, wanting to become pregnant was found to have a positive impact on satisfaction with postpartum midwifery care. The variance explained by this model was 5.4%. In conclusion, women's benefiting from postpartum midwifery services, perceived individualized care and satisfaction with postpartum midwifery care are affected by their obstetric characteristics and women's perceived individualized care had a relation with their satisfaction with postpartum care. Taking the results of this study into consideration while postpartum care is planned and offered can contribute to protection and improvement of mothers' and their children's health.