Üstün zekalı 10 ve 14 yaş aralığındaki ergenlerin duygusal zeka ile mutluluk doyumu arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the reletionshıp between happiness and emotional intelligence of 10- 14 year- old gifted
- Tez No: 599015
- Danışmanlar: PROF. DR. SİNAN CANAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Duygusal zekâ, Mutluluk, Öznel İyi Oluş, Üstün Zekâ, Üstün Yetenekli Çocuk, Ergenlik, Emotional Intelligence, Happiness, Subjective Well- Being, Gifted Child, Puberty
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışma, 10-14 yaş arasında üstün yetenekli çocukların duygusal zekâ ve mutluluk düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma için Kadıköy ve Ataşehir BİLSEM ve üstün yetenekli öğrencilere eğitim veren Üsküdar Çocuk Üniversitesi'ndeki 381 öğrenciyle ölçek çalışması gerçekleştirilmiştir. Öğrencilere, Sosyodemografik Bilgi Formu, Bar-On Duygusal zekâ Ölçeği ve Oxford Mutluluk Ölçeği uygulanmıştır. Çalışmada karşılaştırmalı ve ilişkisel istatistik analiz yöntemleri kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre, cinsiyet, hanedeki kişi sayısı, eğitim alınan kurumdan memnun olma durumu değişkenleri bakımından duygusal zekâ alt boyutları ve mutluluk düzeyinin anlamlı farklılık gösterdiği saptanmıştır. Mutluluk ve duygusal zekâ alt boyutları arasındaki korelasyon bulgularına göre, duygusal zekâ tüm alt boyutlarıyla mutluluk düzeyi ile anlamlı ilişkili tespit edilmiştir. Duygusal zekânın mutluluk düzeyi üzerindeki yordayıcı etkisini incelemek için yapılan çoklu regresyon analizi bulgularına göre, stres yönetimi, bireylerarası, genel ruh hali ve olumlu etki alt boyutlarının mutluluğu ileri düzeyde ve anlamlı etkilediği sonucu elde edilmiştir. Araştırmada elde edilen bulgular, üstün yetenekli çocuklarda ayrıca ele alınması gereken duygusal zekânın mutlulukla ilişkisi olduğunu göstermektedir. Elde edilen sonuçların ileri çalışmalara yön verebileceği ve üstün yetenekli çocuklar için eğitim programlarının yapılandırılmasında katkı sağlayabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the relationship between emotional intelligence and happiness in gifted children aged 10-14 years. For the research, scale studies were conducted with 381 students from BİLSEM (Science and Art Center) in Kadıköy and Ataşehir as well as Üsküdar Children's University providing education to gifted students. Sociodemographic Information Form, Bar-On Emotional Intelligence Scale and Oxford Happiness Scale were applied to the students. Comparative and relational statistical analysis methods were used in the study. According to the findings obtained in the study, it was found that emotional intelligence sub-dimensions and happiness level differed significantly in terms of gender, households, satisfaction with the institution. According to the correlation findings between the sub-dimensions of happiness and emotional intelligence, emotional intelligence was found to be significantly correlated with happiness level in all sub-dimensions. According to the results of multiple regression analysis to investigate the predictive effect of emotional intelligence on happiness level, it was concluded that stress management, interpersonal, general mood and positive effect sub-dimensions affect happiness not only meaningfully but also significantly. The findings of the study show that emotional intelligence, which needs to be addressed separately, is associated with happiness in gifted children. It is thought that the results obtained can lead to further studies and contribute to the structuring of education programs for gifted children.