Ameliyat öncesi klorheksidin glukonat ile yapılan cilt temizliğinin bakteri kolonizasyonu ve cerrahi alan enfeksiyonlarını azaltmasındaki rolü
The role of dermatological cleaning applied with chlorhexidine gluconate in the pre-operative stage in terms of relieving bacterial colonization and surgical site infections
  1. Tez No: 599038
  2. Yazar: AHMET YILMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEBAHAT ATEŞ, DOÇ. DR. AYSUN KOSİF
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Cerrahi Alan Enfeksiyonu, Klorheksidin Glukonat, Bakteri Kolonizasyonu, Surgical Site Infection, Chlorhexidine Gluconate, Bacterial Colonization
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalıĢma Akciğer Kanseri tanısı almıĢ, cerrahi giriĢim olarak Pnomonektomi veya Lobektomi yapılan hastaların preoperatif dönemdeki cilt temizliğinde klorheksidin glukonat kullanılmasının cerrahi alan enfeksiyonlarının ve bakteri kolonizasyonunun azaltılmasındaki rolünü belirlemek amacı ile randomize kontrollü olarak yapıldı. AraĢtırmanın evrenini bir eğitim araĢtırma hastanesinde Toraks cerrahisi uygulanacak hastalar oluĢturdu. Örneklem; evren içindendahil olma kriterlerini taĢıyan ve araĢtırmaya katılmayı kabul eden 120 hastadan oluĢtu. AraĢtırmanın verileri Hasta Ġzlem Formu ve Tanıtıcı Bilgiler Formu kullanılarak toplandı. ÇalıĢma sonucunda ameliyat öncesi Klorheksidin Glukonat'la yapılan duĢun cerrahi alan enfeksiyonunu azaltmadaki rolü açısından gruplar arasındaki farkistatistiksel olarak anlamlı bulundu (p=0.05). ÇalıĢmada Klorheksidin Glukonat'ın etkinliğinin ciltteki bakteri kolonizasyonu açısından değerlendirildiğinde Neisseria (p= 0,061), Corynebacterium (p= 0,699), Micrococcus (p= 0,157) ve Alfa Streptokok (p= 0,154) bakterilerini azaltmada etkisi olmadığı, Koagülaz negatif stafilokoklar (KNS) (p= 0,048) bakterisini azaltmada etkisi olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
This randomized controlled study was carried out in order to determine role of applying chlorhexidine gluconate in preoperative stage for dermatological cleaning of patients, who are diagnosed with Lung Cancer and applied Pneumonectomy or Lobectomy as surgical intervention, in relieving surgical site infections and bacterial colonization. The population of this study was consisted of patients undergoing thoracic surgery in an educational research hospital. The study's sample was consisted of 120 patients who met the inclusion criteria and accepted to participate in the study. The data of the study was collected by using a Patient Follow-up Form and a Descriptive Information Form. As a result of the study, in terms of the role of pre-operative Chlorhexidine Gluconate showering in reducing surgical site infection the difference between the groups was statistically significant (p = 0.05). As a result of this evaluation, it was determined that Chlorhexidine Gluconate has no effect in relieving the bacterias Neisseria (p=0.061), Corynebacterium (p=0.699), Micrococcus (p= 0.157) and Alpha Streptococcus (p= 0.154). However, it was determined that it has an effect on relieving the bacteria Coagulase-Negative Staphylococci (CoNS) (p= 0.048).