Türkçe öğretmeni adaylarının toplumsal cinsiyet algıları
Gender perceptions of Turkish teacher candidates
  1. Tez No: 599039
  2. Yazar: MELİKE KULUROĞLU SEVİNÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH KANA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsiyet, toplumsal cinsiyet, toplumsal cinsiyet algısı, Türkçe öğretmeni adayları, Gender, sex, perception of gender, Turkish teacher Candiates
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu araştırmanın amacı, Türkçe öğretmeni adaylarının toplumsal cinsiyet algılarını belirlemektir. Bu amaçla çalışmada Türkçe öğretmeni adaylarının toplumsal cinsiyet ile ilgili görüşlerinin; cinsiyet, yaş, sosyokültürel ve sosyoekonomik durum, ebeveynlerinin eğitim durumları ve meslekleri, katılımcı not ortalamaları ve sınıf düzeyleri değişkenlerine göre istatiksel olarak anlamlı bir farklılık gösterip göstermediği araştırılmıştır. Araştırmada, karma çeşitleme deseni içerisinde yer alan“Nicel Verileri Doğrulama Modeli”kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini basit şeçkisiz örneklem yöntemiyle oluşturulan 137 Türkçe öğretmeni adayı oluşturmaktadır. Çalışmada, Altınova ve Duyan (2013) tarafından geliştirilen“Toplumsal Cinsiyet Algısı Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmanın nicel verilerinin analizi SPSS 21.0 istatistik paket programından yararlanılarak yapılmıştır. Verilerin analizinde frekans, yüzde, aritmetik ortalama, t-testi, crosstab, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) gibi istatiksel tekniklerden yararlanılmıştır. Araştırmadan elde edilen nitel veriler, kod ve temalar aracılığıyla anlamlı hale getirilmiştir. Nitel verilerin çözümlenmesinde betimsel analiz ve içerik analizi kullanılmıştır. Araştırmada uygulanan“Toplumsal Cinsiyet Algısı Ölçeği”ne göre Türkçe öğretmeni adaylarının toplumsal cinsiyet algılarının yüksek olduğu belirlenmiştir. Türkçe öğretmeni adaylarının toplumsal cinsiyet algılarının cinsiyet değişkenine göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde farklılaştığı belirlenmiştir. Katılımcıların görüşlerinin yaş, yaşanılan yer, aile ekonomik durumu, anne-baba eğitim durumu, anne- baba mesleği, not ortalaması ve sınıf değişkenlerine göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermediği belirlenmiştir. Araştırmanın nitel verilerine göre katılımcıların genel olarak toplumsal cinsiyet hakkında bilgi sahibi oldukları görülmüştür. Türkçe öğretmeni adaylarının görüşleri, kadın ve erkeğin her alanda eşit olmadığı, medya ve yazı dilinde cinsiyetçi yaklaşımın olduğu ve toplumun toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda eksiği olduğu yönündedir.
Özet (Çeviri)
The research aims to identify Turkish teacher candidates' social gender perceptions. Fort his purpose, the opinions of turkish teacher candidates on social gender perception was searched to Show wether there is a significant statistical differences based on; gender, age, sociocultural and socioeconomic situation, parents education and jobs, participant's class levels and grade avarages. İn this research, quantitative data validation model was adopted. The sample o this research consists of 137 Turkish teacher candidates who were formed by simple non-sampling method. The study employed“Perception of Gender Scale”developed by Altınova and Duyan. The analysis of the quantitative data of the study was performed by means of SPSS 21.0 statistical analysis software program. The statistical methods such as frequency, percentage, arithmetic mean, t-test, crosstab, one way analysis of variance (ANOVA) were utilized in the analysis of the data. The qualitative data were transformed into codes and themes and a descriptive and content analysis was conducted in the analysis of the qualitative data. Based on 'Social Gender Perception Scale' applied on this research, the turkish teacher candidates' social gender perceptions have stated as high. Turkish teacher candidates' social gender perspectives have shown to be statistacally significant based on gender variable. Based on age, location, family economic situation, parents education and jobs, class levels and grade averages no statically significant difference was assigned. İt is observed from qualitative data, the participiants generally aware of social gender. Turkish teacher candidates' sentiments are; Man and Woman are not equal at all areas, there are sexist approaches in media and written language and society is lacking in terms of gender equality