Kadın konukevi hizmeti almakta olan kadınların psikolojik dayanıklılık ile umut düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between psychological resilience and hope levels of women who receiving women's guesthouse services
- Tez No: 599067
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA ÇALIK VAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
- Anahtar Kelimeler: İnsan hakları, kadına yönelik şiddet, kadın konukevi, şiddet, Human rights, violence, violence against women, women shelter house
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Politikaları ve Uygulamaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu çalışma, Ankara ve İstanbul illerinde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı (AÇSHB)'na bağlı 6 kadın konukevinde hizmet almakta olan kadınların psikolojik dayanıklılıkları ile sürekli umut düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma ayrıca kadın konukevi hizmeti almakta olan kadınların sosyo-demografik özelliklerini, kadın konukevine başvuru nedenlerini, kadın konukevlerindeki deneyimleri ve kurumda aldıkları hizmetten memnun olup olmadıklarını da belirlemeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın çalışma grubunu AÇSHB'ye bağlı 6 kadın konukevinde hizmet almakta olan 100 kadın oluşturmakta olup araştırmada“Bilgi Formu, Yetişkin Yılmazlık Ölçeği ve Sürekli Umut Ölçeği”veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Araştırmaya katılan 100 katılımcının yaşları 18 ile 59 arasında değişmekte olup, katılımcıların %67'sinin 35 yaş ve altında olduğu, %35,5'inin 18 yaşından önce evlendiği ve %30,4'ünün görücü usulüyle evlenmeye karar verdiği; %76'sının ilkokul ya da ortaokul mezunu olduğu, %91'inin çalışmadığı ve %56'sının şiddet nedeniyle kadın konukevine başvurduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte bu çalışmada kadınların konukevinde sunulan hizmetlerden yüksek düzeyde memnun olduğu saptanmıştır. Kadın konukevinde hizmet alan kadınların psikolojik dayanıklılıkları ve sürekli umut düzeyleri arasında anlamlı, pozitif ve yüksek düzeyde bir ilişki olduğu; kadınların umutları arttıkça psikolojik dayanıklılıklarının da arttığı tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra kadın konukevinde hizmet alan kadınların psikolojik dayanıklılık ve sürekli umut düzeylerinin yaş, medeni durum, evlenme kararı, eğitim düzeyi, kuruluşa başvuru nedeni ve kuruluşta hizmet alma süresi gibi değişkenlere göre anlamlı bir farklılık göstermediği tespit edilmiştir. Kadın konukevlerinde kısa süreli hizmet sunulmasının kadınların psikolojik dayanıklılık ve umut düzeyleri açısından farklılık yaratmada yeterli olmadığı, bu bağlamda kadın konukevlerinde uzun süreli, psikososyal ve ekonomik açıdan güçlendirici/rehabilite edici sosyal hizmet faaliyetlerinin artırılması önemlidir. Kadın konukevinde sunulan hizmetlerin etkililiğinin artırılmasının şiddetin olumsuz etkileri ve yaşamın zorlayıcı yönleriyle başa çıkmaya çalışan kadınların yaşamlarına tekrar uyum sağlayabilmeleri ve kaliteli şekilde devam edebilmeleri açısından etkili olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the relationship between psychological resilience and dispositional hope of women receiving shelter services from 6 women shelters affiliated to the Ministry of Family, Labor and Social Services (MoFLSS) in Ankara and Istanbul. In addition, this study aims to determine the socio-demographic characteristics of women receiving services in women's shelters, the reasons for application to women's shelters, their experiences in women's guesthouses and whether they are satisfied with the services they receive in the institution. The study group of the study consists of 100 women receiving shelter services in 6 women shelter houses of MoFLSS in Ankara and Istanbul. As the data collection tools; Information Form, Resilience in Midlife Scale and Dispositional Hope Scale were used. The age of 100 participants ranges between 18 and 59 years. 67% of the women were 35 years or younger and 35.5% were married before 18 years of age. It was found that 76% of 100 participants were primary or secondary school graduates, 91% were not working and 56% applied to a women's guesthouse due to violence. In addition, women receiving shelter service/support in women's shelters stated that they were satisfied with the services provided. In this study, it was found that women's psychological endurance was moderate and dispositional hope levels were above the medium. There is a significant, positive and Strong relationship relationship between psychological endurance and dispositional hopes of women receiving shelter services; psychological resilience of women increased as their hopes increased. In addition it was found that psychological resilience and dispositional hope levels of women receiving shelter services did not show a significant difference in terms of the variables such as age, marital status, marriage decision, education level, reason for application to women shelter homes and duration of service in women shelter homes. The fact that violence causes similar traumatic effects for primary school graduate or undergraduate graduate women; It can be stated that the provision of short-term services in women's shelters is not sufficient to make a difference in terms of psychological resilience and hopes, and in this context, long-term, psychosocial and economic strengthening and rehabilitating social service activities are needed. It is thought that increasing the effectiveness of the support services provided in women's shelter houses will be effective in terms of adapting the lives of the women trying to cope with the negative effects of violence and the challenging aspects of life and increasing the quality of their lives.