Pediatrik girişimsel kardiyoloji uygulamalarında personelin radyasyon dozu
Radiation doses of personnel in pediatric interventional cardiology applications
  1. Tez No: 599121
  2. Yazar: KEVSER HIŞIROĞLU AYAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EROL KAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Radyasyon dozu, girişimsel kardiyoloji, TLD, Pediatrik Anjiyografi
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Tıbbi alandaki personel için radyasyon dozu açısından en yüksek riskli alan girişimsel uygulamalardır. X-ışını ile gerçek zamanlı görüntülerin alınması ve hasta üzerinde gerçekleştirilen işlemler boyunca personelin radyasyon kaynağına yakın konumda çalışması sebebiyle tıbbi ekip bu ortamda yüksek doza maruz kalmaktadır. Teşhis ve tedavide daha iyi sonuçlar elde etmeyi sağlayan girişimsel kardiyoloji uygulamalarında radyasyonun zararlı etkilerinden korunmak için personelin koruyucu kıyafetler ve tabakalar arkasında çalışması gerekmektedir. Bu çalışmada İstanbul'daki en yoğun kalp-damar hastanelerinden biri olan Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi anjiyo (katater) laboratuvarındaki personelin kişisel dozları TLD doz ölçüm tekniği ile belirlenmiştir. TLD kartlarında üç tane Mg ve Ti katkılı Lityum florür (LiF:Mg,Ti) kristali kullanılmıştır. X-ışını tüpünün çalışmalarda öngörülen potansiyel ve akım değerleri dikkate alınarak TLD kalibrasyonları yapılmıştır. TAEK Çekmece Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi İkincil Standart Dozimetri Laboratuvarı'nda (SSDL) Harshaw 4500 model okuyucusu ile TLD kartları okunmuş, TLD'lerin kalibrasyonu ve ışınlama sonrası değerlendirmeleri gerçekleştirilmiştir. TLD'ler ile tek bir uygulamada her personel için alınan radyasyon dozu ve sıralı uygulamalarda toplam doz değerleri ölçülmüştür. Yıllık iş yükü dikkate alındığında, yüksek iş yükü olan personelin yılda 8025,75 Sv doza maruz kalabileceği hesaplanmaktadır. Ayrıca, toplam doz değerlerinden işlem başına dozların 6,5 ila 11,07 µSv aralığında olduğu bulunmuştur. Bu sonuçların uluslararası radyasyondan korunma otoriteleri tarafından belirlenen sınırların altında olduğu ve literatürle uyum sağladığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Interventional applications are the highest risk area for radiation dose for medical personnel. The medical team is exposed to high doses in this environment due to the real-time imaging of the X-ray and the personnel working close to the radiation source during the procedures performed on the patient. In interventional cardiology applications, which provide better results in diagnosis and treatment, personnel should work behind protective clothing and layers to protect against harmful effects of radiation. In this study, personal doses of the staff in the angiography (catheter) laboratory of one of the most intensive cardiovascular hospitals in Istanbul, Mehmet Akif Ersoy Chest Cardiovascular Surgery Training and Research Hospital were determined by TLD dose measurement technique. Three Mg and Ti doped Lithium fluoride (LiF: Mg, Ti) crystals were used on TLD cards. TLD calibrations were made by considering the potential and current values of the X-ray tube. TAEK Çekmece Nuclear Research and Training Center Secondary Standard Dosimetry Laboratory (SSDL) was used to read TLD cards with Harshaw 4500 model reader, and calibration and post-irradiation evaluations of TLDs were performed. Radiation dose received for each personnel in a single application and total dose values in sequential applications were measured with TLDs. When the annual workload is taken into consideration, it is calculated that the personnel with high workload may be exposed to 8025.75 µSv dose per year. Furthermore, from the total dose values, the doses per treatment were found to be in the range of 6.5 to 11.07 µSv. It is seen that these results are below the limits determined by the international radiation protection authorities and comply with the literature.