Dördüncü sınıf sosyal bilgiler dersi 'iyi ki var' ünitesi kazanımlarının gerçekleşme düzeyinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi Adıyaman ili örneği
Examination of the realization levels of outcomes in 'fortunately there is' unit in 4th grade social sciences course for different variables: Case of Adiyaman
- Tez No: 599365
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL HAKAN AKGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bilim, Teknoloji, Toplum, Sosyal Bilgiler, İlköğretim, Science, Technology, Society, Social Studies, Elementary Education
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu araştırmanın amacı 4.sınıf Sosyal Bilgiler dersinde yer alan“İyi ki Var”ünitesi konularına yönelik, öğrenciler tarafından kazanımların ne düzeyde öğrenildiğini bazı değişkenler açısından belirlemektir. Çalışmada araştırmacı tarafından geliştirilen, nicel araştırma tekniklerinden tarama modeline göre oluşturulan akademik başarı testi, 2015-2016 eğitim öğretim yılında Adıyaman merkez ilçe ve seçilen diğer 3 ilçede, toplamda 5 okulda, merkeze bağlı 2 okuldan 138 öğrenci ve seçilen 3 ilçede 3 okuldan 98 öğrenci olmak üzere toplamda 5 okuldan 236 4. Sınıf öğrencisine uygulanmıştır. Araştırmanın sonucunda; öğrencilerin 4. sınıf Sosyal Bilgiler dersinde yer alan“İyi ki Var”ünitesi konularıyla ilgili akademik ortalamalarının genel olarak orta düzeyin üstünde olduğu tespit edilmiştir. Cinsiyet değişkeni açısından kız öğrenciler ile erkek öğrencilerin başarı seviyelerinin aynı düzeyde olduğu, annesi ve babası üniversite mezunu olan öğrencilerin diğer tüm gruplara göre akademik başarılarının daha yüksek olduğu; şehirde yaşayan öğrencilerin akademik başarılarının köyde yaşayan öğrencilere göre anlamlı düzeyde yüksek olduğu ve yerleşim yerleri arasında şehirde yaşayanlar lehine anlamlı fark olduğu görülmüştür. Ayrıca annesi lise mezunu olan öğrenciler ile annesi okur-yazar olmayan, okur-yazar olan ve annesi ilkokul mezunu öğrenciler arasında annesi lise mezunu olan öğrenciler lehine, babası lise mezunu olan öğrencilerin akademik başarıları ile babası yalnızca okur-yazar olan öğrenciler ile babası ilkokul mezunu olan öğrenciler arasında babası lise mezunu olan öğrenciler lehine ve aile gelir düzeyi 2500 TL ve üstü olan öğrenciler ile aile gelir düzeyi 0-1300 TL ve 1800-2500 TL olan öğrenciler arasında aile gelir düzeyi 2500 TL ve üstü olan öğrenciler lehine anlamlı fark olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine using by various variables what level the students have learned the acquisitions of the“I am Glad it is There”(in Turkish: İyi ki Var)“ subject in the fourth grade Social Studies course.The academic achievement test which was formed by the researcher based on the screening model of quantitative research techniques, were implemented to 236 students from five schools in the 2015-2016 academic year. 138 of these students are from the two schools that is connected to the center of Adıyaman and 98 of them from 3 schools which is connected to different districts of Adıyaman, are fourth grade students. As a result of the research; It is determined that the students' academic averages related to the ”I am Glad it is There" subjects in the fourth grade Social Studies course are generally above the intermediate level. In terms of gender variable, the level of achievement of female students and male students are at the same level. The students whose mother and father have university degree, have higher academic achievement than other groups. It is observed that the academic achievement of the students living in the city is significantly higher than the students living in the village. In addition, it is also observed that there are significant differences -favor of high school degree- among the students whose mother has high school degree, is an illiterate and has elementary school degree. Their fathers' results are the same as their mothers'. In terms of family income, there are also important differences in -favor of higher income- among the students whose income level of family is above 2500 TL and between 0-1300 TL and 1800-2500 TL.