Üniversite öğrencilerinin kendilerini ifade etme biçiminde modanın etkisi: Isparta uygulamalı bilimler üniversitesi örneği
The effect of fashion in the way that university students express themselves: Isparta university of applied sciences example
  1. Tez No: 599442
  2. Yazar: ELVAN ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLAY ERTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Giyim Endüstrisi, Clothing Industry
  6. Anahtar Kelimeler: Moda, Üniversite, Üniversite Öğrencileri, Giyim, Fashion, University, University Student, Clothing
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstriyel Sanatlar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bireylerin kişisel özellikleri, davranışları ve gelişimleri pek çok unsurun etkisi altında şekillenmektedir. Bu unsurlar içerisinde özellikle aile, arkadaş grupları, okul, sosyal çevre, sosyo-ekonomik ve kültürel yapı, kişisel özellikleri ve davranışları belirleyici temel unsur niteliktedir. Günümüzde bu temel unsurların yanı sıra kişisel nitelikleri etkileyici rol oynayan bir başka unsur olarak moda kavramı karşımıza çıkmaktadır. Özellikle benlik ve kimlik arayışı içindeki üniversite öğrencilerinin modadan oldukça etkilendikleri gözlemlenmektedir. Bu çalışmanın amacı, üniversite öğrencilerinin kendilerini ifade etme biçiminde modanın etkisini araştırmaktır. Araştırma evreni Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi olarak belirlenmiştir. Araştırma, üniversitedeki çeşitli fakültelerde ve meslek okullarında okuyan 320 öğrenciden oluşmaktadır. Öğrencilerin kendilerini ifade etme biçiminde modanın etkisinin belirlenmesi amacıyla veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen anket formu kullanılmıştır. Toplanan verilerin güvenilirlik düzeyi belirlenerek faktör analizi, t-testi, varyans, korelasyon ve ki-kare analizleri yapılarak sonuçlar incelenmiştir. Araştırmanın sonucunda elde edilen bulgulara göre öğrencilerin“Moda, kişinin kendini ifade etme biçimidir.”şeklindeki genel ifadeye katıldıkları;“Kendimi ifade etme biçimimde moda etkilidir.”şeklindeki ifadeye ise kararsız oldukları sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Individual personalities, behaviors and development of individuals are shaped by the influence of many factors. Among these elements, family, group of friends, school, social environment, socio-economic and cultural structure, personal characteristics and behaviors are the main determinant factors. Today, these basic elements as well as the personal qualities of the fashion concept emerges as another factor which played an impressive role. In particular, it is observed quite influenced by fashion students of the university in search of self and identity. The aim of this study is to investigate the effect of fashion on the expression of university students themselves. The population of the study was determined as Isparta University Of Applied Sciences. The research consists of 320 students studying at various faculties and vocational schools within the university. A questionnaire developed by the researcher was used as a data collection tool to determine the effect of fashion on the way students express themselves. Factor analysis, t-test, variance, correlation and chi-square analyzes were performed and the results were analyzed. According to the findings of the research, the students agreed with the general statement that“Fashion is the way of expressing oneself”; Fashion is effective in the way I express myself. If It was concluded that they were undecided.