Azerbaycan'da meydana gelen depremlerin mekânsal istatistiksel analizi
Spatial statistical analysis of earthquakes in Azerbaijan
- Tez No: 599515
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRAH PEKKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Deprem Mühendisliği, Earthquake Engineering
- Anahtar Kelimeler: Azerbaycan, Deprem, Coğrafi Bilgi Sistemleri, Mekânsal İstatistik, Azerbaijan, Earthquake, Geographical Information Systems, Spatial Statistics
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yer Sistem Bilimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Son yıllarda, teknolojinin de gelişmesi ile deprem çalışmalarında CBS tabanlı istatistiksel analizlerin kullanımında bir artış olmuştur. Tez çalışması kapsamında; Azerbaycan bölgesi sismotektonik bakımdan incelenerek, Coğrafi Bilgi Sistemleri ve mekânsal istatistik yöntemler kullanılarak depremselliği ortaya çıkarılmıştır. Yapılan mevcut çalışmalar incelenerek, bölgenin tektonik yapısı, depremselliği, tarihsel dönemlerde meydana gelen depremler incelenmiştir. Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Mekânsal İstatistik gibi gelişen teknolojiler, bölgenin depremselliğinin incelenmesinde büyük önem taşıyordur. Bu amaçla, Azerbaycan'da meydana gelen deprem verilerine göre, bazı istatistik teknikler kullanılarak deprem noktaları üzerinde farklı mekânsal analiz çalışmaları yapılmıştır. Bu analizlerin gerçekleşmesi için son yıllarda daha da yaygın olarak kullanılan Coğrafi Bilgi Sistemleri yazılımlarından olan ArcGIS programından kullanılmıştır. Yapılmış olan mekânsal istatistik analizler: Morans I (Spatial Autocorellation), Getis – Ord General G (High/Low Clustering), Anselin Local Moran's I (Cluster and Outlier Analysis), Hot Spot Analysis (Getis-Ord Gi*) ve Kernel Yoğunluk Analizleridir. Tez çalışmasında, büyüklüğü 4.50'e eşit ve 4.50'den büyük olan depremlerin mekânsal olarak kümelenmeleri ve tektonik zonlarla ilişkilendirilmesi amaçlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In recent years, with the development of technology, there has been an increase in the use of GIS-based statistical analyzes in earthquake studies. Within the scope of the thesis; seismotectonics of the Azerbaijan region was investigated and the seismicity was determined by using Geographical Information Systems and spatial statistical methods. Tectonic structure of the region, seismicity and earthquakes occurred in historical periods were analyzed by examining the existing studies. Developing technologies such as Geographic Information Systems and Spatial Statistics are of great importance for the seismicity of the region. For this purpose, according to the data obtained from Azerbaijan State Seismology Service Center, different spatial analysis studies were performed on earthquake points using some statistical techniques. For the realization of these analyzes, ArcGIS program, which is recently one of the most widely used Geographical Information Systems software, has been used. The applied spatial statistical analyses are Spatial Autocorellation (Morans I), Get - Ord General G (High / Low Clustering), Anselin Local Moran's (Cluster and Outlier Analysis), Hot Spot Analysis (Getis-Ord Gi *) and Kernel Density Analysis. In the thesis, spatial clustering of earthquakes with magnitudes equal or greater than 4.50 and tectonic zones are aimed to be correlated.