Kaynaştırma öğrencisi ebeveynlerinin eğitim sisteminden beklentileri
Disabled parents expectation about children's education
- Tez No: 599588
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BEHSAT SAVAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kaynaştırma Eğitimi, Ebeveyn, Kaynaştırma Öğrencileri, Sınıf Öğretmeni, Inclusive Education, Parents, Inclusion Students, Elementary Teacher
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Araştırmanın amacı kaynaştırma öğrencisi ebeveynlerinin eğitim sistemi hakkındaki düşüncelerini ve beklentilerini tespit etmektir. Araştırma Burdur ilindeki ilkokullarda eğitim gören 30 özel gereksinimli öğrencinin ebeveynleri ile yapılmıştır. Ebeveynlerin beklentileri nitel araştırma yöntemlerinden yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile belirlenmiştir. Görüşme formundaki sorular uzman görüşü alınarak araştırmacı tarafından oluşturulmuştur. Soruların tümü açık uçlu olarak oluşturulmuştur. Sorulardan ilk dört tanesi çocuğun demografik özelliklerini belirlemeye yönelik olup, beş soru eğitim sistemi bileşenlerinden beklentileri, son soru ise genel görüş ve önerileri belirlemeye yöneliktir. Verilerin yorumlanmasında söylem analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçları ebeveynlerin verdiği cevaplarla ayrıntılı olarak açıklanmıştır. Araştırma ile kaynaştırma eğitiminde alanında uzman kişilerin yer alması, şiddet, gurur incitici davranışların önlenmesi ve ulaşım sıkıntılarının çözülmesi sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research was aimed to determine the thoughts and expectations of the parents mainstreaming students about educational system. The applied part of the investigation was carried out with the parents of thirty special students who were educated in primary schools in Burdur. The semi-structured interview technique which is one of the qualitative research method was used for learning parents' expectations. Interview questions were created by researcher herself by the help of taking expert opinion. All the questions in the interview form are open-ended. The first four questions of the interview form are aimed determining the demographic characteristics of the student, belonging five question is about the expectations from the components of the education system, and the last question is for gating general information about the opinions and suggestions of the parents. Discourse analysis method was used to interpret the data. The results of the study were detaily explained with the answers of the parents. With the research, it has been reached the findings of preventing the violence, indignity and resolving the transportation difficulties via taking place of the specialists in their field in the inclusive education.