Anadolu bölgesinde alışveriş bağımlılığı ile psikolojik semptomlar arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the region between shopping addiction and psychological symptoms in anatolia
- Tez No: 599587
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN ÜNÜBOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Anadolu Bölgesi, Alışveriş Bağımlılığı, Kısa Semptom Envanteri, Anatolia Region, Shopping Addiction, Brief Symptom Inventory
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu araştırmanın amacı Anadolu Bölgesi'nde yaşayan bireylerde alışveriş bağımlılığı ve psikolojik semptomlar arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Çalışma kapsamında 3200 kişi ile anket çalışması yürütülmüş ve katılımcıların alışveriş bağımlılığı düzeyi, psikolojik semptomlar ve demografik değişkenleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Psikolojik belirtilerin değerlendirilmesi için katılımcılara Kısa Semptom Envanteri (KSE) uygulanmıştır. Bağımlılık düzeylerini incelemek için Davranış Etkileme Yükü Formu kullanılmıştır. Verilerin incelenmesi için yapılan istatistiksel analizlere göre, sonuçlar doğrultusunda kadınlarda alışveriş bağımlılığının daha fazla görüldüğü saptanmıştır. Medeni durumda bekâr bireylerin sayısının artması ile alışveriş bağımlılığında artış istatistikçe anlamlı düzeydedir. Katılımcıların sahip olduğu çocuk sayısı ile alışveriş bağımlılığı arasında istatistikçe anlamlı bir ilişki bulunmamaktadır. Aynı şekilde yaş değişkeni ile alışveriş bağımlılığı arasında da istatistikçe anlamlı bir ilişki bulunmamaktadır. Pozitif semptomlara bakıldığında depresyon, olumsuz benlik algısı, hostilite alt ölçekleriyle pozitif, anksiyete ile negatif yönde anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Alışveriş bağımlılığı ile bu semptomların artması yapılan yerli ve yabancı literatür taramalarıyla da desteklenmiştir. Araştırmada elde edilen sonuçlar doğrultusunda, bir davranış bağımlılığı olan alışveriş bağımlılığının da kişilerin kontrol etmekte güçlük çektiği ve depresyon, anksiyete gibi psikolojik semptomlarla ilişkilendirilen ciddi bir bağımlılık türü olduğu görülmektedir. İlerleyen dönemlerde yapılacak çalışmalarla, alışveriş bağımlılığı ile ilişkili faktörlerin incelenebileceği ve bulguların tekrar edilebileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research in Turkey that have not been enough scientific studies shopping addiction in individuals living in Anatolia to examine the relationship between psychological symptoms and short symptom inventory. The questionnaire prepared for the half was administered to 6,000 people, including men and women half. Data; It was analyzed using SPSS 21 software. Based on the results, it was determined that more prevalent in women of shopping addiction. Marital status unmarried individuals increased with the increase in the number of the shopping addiction is significant. Participants of statistics between the shopping addiction does not have a significant relationship with the number of children. Age variable in the statistics of the shopping addiction is no significant relationship. Considering the positive symptoms of depression, negative self perception, there is a significant positive relationship with hostility subscale. There was a significant negative correlation with anxiety. The increase of these symptoms Shopping addiction is supported by research done by domestic and foreign. The results obtained in the study were obtained, check that there is a shopping addiction with a behavior addiction and check and have a serious addiction about the psychological symptoms such as anxiety, experience a problem in this regard. It is thought that studies related to shopping addiction will be examined and the findings may be repeated.