Aşk tutumlarının, mizaç ve kendilik ile ilişkisinin incelenmesi
Analyzing the relations of the love attitudes with temperament and self-psychology
- Tez No: 599678
- Danışmanlar: PROF. DR. SERMİN KESEBİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Aşk, Aşk Tutumları, Mizaç, Kendilik, Love, Love Attitudes, Temperament, Self
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmada, aşk tutumlarının, mizaç ve kendilik ilişkisi incelemiştir. Çalışmaya, yüksek lisans öğrencisi 153 kişi katılmıştır. Anket çalışması yürütülen çalışmada katılımcılara“ Sosyodemografik Bilgi Formu”,“Aşka İlişkin Tutum Ölçeği”,“ Memphis, Pisa, Paris ve San Diego Mizaç Değerlendirme Anketi ( TEMPS-A )”,“Kendilik Psikolojisi Envanteri”uygulanmıştır. Bağıntı Analizi için Pearson korelasyon testi kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre, 153 katılımcının yaş ortalaması 26.9±4.9 olarak hesaplanmıştır. 123 kadın, 30 erkek bireyin yaş ortalamaları (26.8±5.1/27.5±4.0) benzerdir (t= 0.7, p= 0.410),Tutkulu aşk puanları ile kendilik envanteri puanları arasında doğrusal bir ilişki saptanmıştır. Sözkonusu ilişki sadece kadın cinsiyet için geçerlidir.Tutkulu aşk puanları ile siklotimik mizaç puanları arasında her iki cinsiyette doğrusal bir ilişki saptanmıştır (Kadın cinsiyet için r= 0.42, p= 0.003; erkek cinsiyet için r= 0.33, p= 0.015). Özgeci aşk ile depresif mizaç arasında kadın cinsiyet için (r= 0.28, p= 0.035), mantıklı aşk ile depresif mizaç arasında erkek cinsiyet için doğrusal bir ilişki mevcuttur (r= 0.28, p= 0.035). Yapılan araştırma sonucunda tutkulu aşk puanları ile Kendilik Psikolojisi Envanteri puanları arasında doğrusal bir ilişki saptanmıştır. Söz konusu ilişki sadece kadın cinsiyet için geçerlidir. Tutkulu aşk puanları ile siklotimik mizaç puanları arasında her iki cinsiyette doğrusal bir ilişki saptanmıştır. Özgeci aşk ile depresif mizaç arasında kadın cinsiyet için, mantıklı aşk ile depresif mizaç arasında erkek cinsiyet için doğrusal bir ilişki mevcuttur.
Özet (Çeviri)
In this study, relationship of love attitudes, between temperament and self is examined. 153 postgraduate student is joined in the study. In the survey of this study,“Sociodemographic Information Form”,“Love Attitude Scale”,“Memphis, Pisa, Paris and San Diego Temperament Assessment Scale ( TEMPS-A )”,“Self Psychology Inventory”is used. For connection analysis Pearsın Correlation Test is used. According to the findings of the study, the meanage of 153 participants was 26.9 ± 4.9 years. The meanage of 123 female and 30 male subjects (26.8 ± 5.1 / 27.5 ± 4.0) was similar (t = 0.7, p = 0.410), a linear relationship was found between the scores of passionate love scores and self-inventory. This relationship is valid only for female gender. A linear relationship was found between passionate love scores and cyclothymic temperament scores in both genders (r = 0.42 for female gender, p = 0.003; r = 0.33 for male gender, p = 0.015). There was a linear relationship between altruistic love and depressed temperament for female gender (r = 0.28, p = 0.035), and male gender for rational love and depressive temperament (r = 0.28, p = 0.035). As a result of the research, a linear relationship was found between passionate love scores and Self Psychology Inventory scores. This relationship is valid only for female sex. A linear relationship was found between passionate love scores and cyclothymic temperament scores in both genders. There is a linear relationship between altruistic love and depressive temperament for female gender, and between male and depressed temperament for male sex.