Jules Verne'in eserlerindeki tema ve iletilerin Türkçe öğretim programı bağlamında incelenmesi ve değerlendirilmesi
The examination and evaluation of the theme and the messages in the works of Jules Verne in terms of Turkish curriculum
  1. Tez No: 599677
  2. Yazar: EDANUR KIRKPINAR NURAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİLGÜN AÇIK ÖNKAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Jules Verne, bilim kurgu, tema, ileti, fenni roman, bilimsel roman, Türkçe Öğretim Programı, Jules Verne, Science Fiction, Theme, Message, Scientific Novel, Turkish Curriculum
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmada Jules Verne'in eserlerindeki tema ve iletilerin Türkçe Öğretim Programı'ndaki temalara uygun olup olmadığı incelenmiştir. Çalışmada ilk olarak, Jules Verne'in kurucuları arasında yer aldığı bilim kurgu türünün doğuşu, ilk örnekleri ve tarih içerisindeki gelişimi ele alınmıştır. Yazarın hayatı, eserleri ve edebi kişiliği üzerine yapılan araştırmalara yer verilmiştir. Sonrasında çalışmanın diğer öğesini oluşturan tema ve ileti kavramları üzerinde durulmuştur. Tematik yaklaşım temele alınarak hazırlanan Türkçe Öğretim Programı incelenerek önerilen tema ve konular listelenmiştir. Çalışma, nitel araştırma modelinde betimsel tarama yöntemi kullanarak yapılmıştır. Yazarın kırk romanı örneklem olarak seçilmiştir. Romanlardaki temel tema ve iletiler, Türkçe Öğretim Programı'ndaki temalar bağlamında değerlendirilmiştir. Jules Verne'in incelemeye alınan romanlarından ikisinde içeriğin ortaokul sınıf düzeyindeki öğrenciler için uygun olmadığı tespit edilmiştir. Diğer romanların tema ve iletiler bakımından Türkçe Öğretim Programı ile örtüştüğü sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the theme and the messages in the works of Jules Verne are examined whether it is suitable for Turkish Curriculum or not. First of all, the birth of science fiction genre of which Jules Verne takes part as one of the founders, the first examples and its development in history are discussed. Also there are investigations about the author's life, his works and literary personality. The concepts of theme and the messages that form the other components of the study are emphasized afterwards. The Turkish Curriculum which is based on Thematic Approach is examined and the theme, subjects are listed. In this study, descriptive scanning type is used in qualitative investigation model. 40 novels of the author are choosen as paradigm. The basic theme and messages of the novels are evaluated in terms of the themes in Turkish Curriculum. It is identified that the content of two novels of Jules Verne are not suitable for secondary school students. It is also concluded that other novels match up with Turkish Curriculum in terms of theme and messages.