Cinsel istismar mağduru çocuk ve ergenler ile bakım verenlerinin psikolojik dayanıklılık özelliklerinin, çocuk ve ergenlerin psikopatolojisi ile ilişkisi
The relationship between psychological resilience characteristics of child and adolescent victims of sexual abuse and their caregivers and psychopathology of children and adolescents
- Tez No: 769578
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERVE ÇIKILI UYTUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Cinsel İstismar, Psikolojik Dayanıklılık, Çocuk ve Ergen, Bakım Veren, Mizaç ve Karakter, Duygu Düzenleme, Aile Tutumu, Sexual Abuse, Resilience, Child and Adolescent, Caregiver, Temperament and Character, Emotion Regulation, Family Attitude
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Amaç: Çalışmamızın birincil amacı cinsel istismar mağduru çocuk ve ergenler ile bakım verenlerinin psikolojik dayanıklılık özelliklerinin birbirleriyle ve çocuk ve ergenlerin ruhsal bozukluklarıyla ilişkisini incelemektir. Ayrıca çocuk ve ergenlerin psikolojik dayanıklılığı ile mizaç ve karakter özellikleri, duygu düzenleme becerileri ve aile tutumları arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmamıza Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Polikliniği'ne başvuran, kliniğimizde takiplerine devam edilen, 11-18 yaş aralığında olan, cinsel istismar mağduru 56 çocuk ve bakım verenleri dahil edilmiştir. Çalışmaya alınan her hastada sosyodemografik bilgi ve vaka formu doldurulmuştur. Çocuklara yönelik tanısal amaçlı bir görüşme olan Okul Çağı Çocukları için Duygulanım Bozuklukları ve Şizofreni Görüşme Çizelgesi- Şimdi ve Yaşam Boyu Versiyonu (ÇDŞG-ŞY) hem çocuklar hem de bakım verenler ile görüşülerek tamamlanmıştır. Çocuklara; Çocuk ve Ergen Dayanıklılık Formu, Çocuklar İçin Mizaç ve Karakter Envanteri, Ergenler İçin Duygu Düzenleme Ölçeği verilmiştir. Bakım verenlere ise Yetişkinler İçin Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği, Aile Hayatı ve Çocuk Yetiştirme Tutumları Ölçeği, Kısa Semptom Envanteri verilmiştir. Bulgular: Çocuk ve ergenlerdeki nörogelişimsel bozukluklar haricindeki aktif psikopatoloji varlığı ile bakım verenlerin psikolojik dayanıklılık toplam ve alt boyut (kendilik algısı, gelecek algısı, yapısal stil, sosyal yeterlilik, sosyal kaynaklar) puanları arasında negatif yönlü anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Çocuk ve ergenlerin psikolojik dayanıklılık seviyesi ile bakım verenlerin psikolojik dayanıklılık toplam ve alt boyut (kendilik algısı, gelecek algısı, yapısal stil, aile uyumu, sosyal kaynaklar) puanları arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Çocuk ve ergenlerin dayanıklılık seviyeleri ile duygu düzenlemenin içsel-işlevsel ve dışsal-işlevsel alt boyutları arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu, içsel-işlevsel olmayan ve dışsal-işlevsel olmayan alt boyutları arasında negatif yönlü anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Çocuk ve ergenlerin psikolojik dayanıklılık seviyeleri ile mizaç alt boyutu olan ödül bağımlılığı, sebat etme ve karakter alt boyutu olan kendini yönetme ile pozitif yönlü anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Çocuk ve ergenlerdeki aktif psikopatoloji varlığı ile psikolojik dayanıklılık seviyeleri arasında negatif yönlü anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Çocuk ve ergenlerin dayanıklılık seviyeleri ile Aile Hayatı ve Çocuk Yetiştirme Tutumu Ölçeği'nin Demokratik Tutum ve Eşitlik Tanıma alt boyut puanı arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Çocuk ve ergenlerin psikolojik dayanıklılık seviyesi ile bakım verenlerin kısa semptom envanterinin tüm alt boyut (anksiyete, depresyon, olumsuz benlik, somatizasyon, hostilite) puanları arasında negatif yönlü anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Çocuk ve ergenlerdeki aktif psikopatoloji varlığı ile duygu düzenlemenin içsel-işlevsel alt boyutu arasında negatif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu, içsel-işlevsel olmayan ve dışsal-işlevsel olmayan alt boyutları arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Çocuk ve ergenlerdeki aktif psikopatoloji varlığı ile karakter alt boyutu olan kendini yönetme arasında negatif yönlü anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Çocuk ve ergenlerdeki aktif psikopatoloji varlığı ile Aile Hayatı ve Çocuk Yetiştirme Tutumu Ölçeği alt boyut puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Çocuk ve ergenlerdeki aktif psikopatoloji varlığı ile bakım verenlerin kısa semptom envanterinin tüm alt boyut (anksiyete, depresyon, olumsuz benlik, somatizasyon, hostilite) puanları arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Sonuçlar: Cinsel istismar belirlendikten sonra çocuk ve ergenlere ruhsal destek verildiği gibi bakım verenlere de ruhsal destek verilmesinin gerektiği düşünülmektedir. Çocuk ve ergenler ile bakım verenlerin dayanıklılığını arttırmayı amaçlayan müdahalelerin genişletilmesi hem yapılan müdahalelerin daha etkin olması hem de toplum sağlığı açısından ciddi önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The primary aim of our study is to examine the relationship between the psychological resilience characteristics of children and adolescents who are victims of sexual abuse and their caregivers, and their relationship with mental disorders of children and adolescents. In addition, it was aimed to evaluate the relationship between the psychological resilience of children and adolescents and their temperament and character traits, emotion regulation skills and family attitudes. Method: Our study consists of 56 children and caregivers who were victims of sexual abuse and met the inclusion criteria, aged between 11 and 18, who applied to Ankara University Faculty of Medicine, Department of Child and Adolescent Psychiatry, and were followed up in our clinic.Sociodemographic information and case form were filled in for each patient included in the study. A diagnostic interview for children,“Schedule for Affective Disorders and Schizophrenia for School-Age Children - Present and Lifetime Version (K-SADS-PL)”was completed by interviewing both children and their caregivers. Child and Adolescent Resilience Form, Junior Temperament and Character Inventory, the Regulation of Emotions Questionnaire were given to children. The caregivers were given the Adult Resilience Scale, the Parental Attitude Research Instrument, and the Brief Symptom Inventory. Results: A negative significant relationship was found between the presence of active psychopathology, excluding neurodevelopmental disorders, in children and adolescents, and the total and sub-dimension resilience (self-perception, future perception, structural style, social competence, social resources) scores of their caregivers. A positive and significant relationship was found between the resilience level of children and adolescents and the total and subdimension (self-perception, future perception, structural style, family harmony, social resources) scores of caregivers. There was a positive and significant relationship between the resilience levels of children and adolescents and the internal-functional and external-functional sub-dimensions of emotion regulation, and a negative significant relationship was found between the internal-non-functional and external-non-functional sub-dimensions. A positive and significant relationship was found between the psychological resilience levels of children and adolescents and the reward dependence as temperament sub-dimension, self-directedness as the character sub-dimension and perseverance. A significant negative correlation was found between the presence of active psychopathology in children and adolescents and their levels of resilience. A positive and significant relationship was found between the resilience levels of children and adolescents and the Democratic Attitude and Equality Recognition score which is a sub-dimension of the Parental Attitude Research Instrument. A negative significant correlation was found between the psychological resilience level of children and adolescents and the scores of all sub-dimensions (anxiety, depression, negative self, somatization, hostility) of the caregivers' brief symptom inventory. There was a negative and significant relationship between the presence of active psychopathology in children and adolescents and the internalfunctional sub-dimension of emotion regulation, and a positive and significant relationship between the internal-non-functional and external-non-functional sub-dimensions. A negative significant relationship was found between the presence of active psychopathology in children and adolescents and self-directedness, which is the character sub-dimension. No statistically significant correlation was found between the presence of active psychopathology in children and adolescents and the sub-dimension scores of the Parental Attitude Research Instrument. A positive and significant relationship was found between the presence of active psychopathology in children and adolescents and the scores of all sub-dimensions (anxiety, depression, negative self, somatization, hostility) of the caregivers' brief symptom inventory. Conclusions: After sexual abuse is identified, it is crucial to provide psychological support to caregivers as well as psychological support for children and adolescents. The expansion of interventions aimed at increasing the resilience of children and adolescents and caregivers cannot be underestimated in terms of both more effective interventions and public health.