Egzersiz stüdyolarındaki bazı ekipmanların risk etmenlerinin ergonomik açıdan değerlendirilmesi
An ergonomic evaluation of risk factors of some equipment in exercise studio
  1. Tez No: 599727
  2. Yazar: GÖKHAN ARGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜNER EKENCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Ergonomi, Spor Stüdyoları, Risk Değerlendirme, Ergonomics, Sports Studios, Risk Assessment
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Ergonomi, insanı ve tekniği temeline işleyerek çalışanın çalışmaya, çalışmanın da çalışana uygunluğunu en iyi şekilde işlemeyi amaçlayan bilimdir. Çalışma alanlarındaki temel hedefi, çalışan güvenliğini baz alarak, fazla yüklenmelere uğramadan bedensel ve ruhsal yıpranmalardan uzak durarak en fazla verimi sağlamaktır. İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) mevzuatına göre ergonomi esastır. Ergonomi, sanayi tesislerinde, tarımda, bürolarda, okullarda, spor stüdyolarında, bankalarda, hastanelerde yani bütün iş alanlarında etkin, verimli, bedensel ve psikolojik boyutlarda sağlıklı ortamları sunabilmektir. Yapılan çalışmalar sonucunda toplanan bilgiler doğrultusunda karşılaşılması muhtemel tehlike başlıkları ortaya konularak bu tehlikelerin neden olabileceği riskler belirlenmiştir. Belirlenen riskler ve ilgili tehlike başlıkları temel alınarak; Suspension Trainer (TRX), Bosu, Box (Zıplama Kutusu), Cable Crossover Machine, Dumbell (Kısa Halter), Kettlebell (Girya), Kum Torbası, Kürek, Sağlık Topu (Medicine Ball), Smith Machine ve Trambolin ekipmaları ergonomik acıdan incelenerek karşılaşılan sağlık ve güvenlik risklerini oluşmadan önleyebilecek, iş kazası ve meslek hastalıklarının azaltılmasına yardımcı olacak, sektörde eksikliği görülen ve sonraki çalışmalara katkı sağlayabilecek spor stüdyolarıyla ilgili L-tipi Matris Risk Değerlendirme Yöntemi ile risk değerlendirme çalışması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Ergonomics is the science which aims at working in the best way by working and working to the employee by working on human and technique basis. The main objective in the fields of work is to ensure maximum efficiency by avoiding bodily and mental wear without overloads based on employee safety. According to Occupational Health and Safety (OHS) legislation, ergonomics is essential. Ergonomics is to provide healthy, efficient, physical and psychological environments in industrial facilities, agriculture, offices, schools, sports studios, banks, hospitals and all business areas. As a result of the studies carried out in line with the information gathered in the direction of the danger headings by putting out the risks that may be caused by these hazards have been identified. Based on identified risks and related hazard headings; Suspension Trainer (TRX), Bosu, Box, Cable Crossover Machine, Dumbell, Kettlebell, Sandbag, Shovel, Medicine Ball, Smith Machine and Trampoline equipment A risk assessment study was conducted with the L-type Matrix Risk Assessment Method which is used to prevent health and safety risks, prevent occupational accidents and occupational diseases, and which can be used in the sector and which may contribute to further studies.