Çocukluk çağı inme vakalarının klinik ve laboratuvar bulgularının değerlendirilmesi
Evaluation of clinical and laboratory findings of cases of childhood stroke
  1. Tez No: 599846
  2. Yazar: SANİYE YASEMİN YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ÇAKSEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, inme, iskemi, hemoraji, serebral palsi, epilepsi, Child, stroke, ischemia, hemorrhage, cerebral palsy, epilepsy
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmada; arteriyel iskemik inme, serebral sinovenöz tromboz ve hemorajik inmeli vakaların klinik ve laboratuvar bulguları incelendi. Amacımız gruplar arasında klinik ve beyin görüntüleme bulguları açısından fark olup olmadığını belirlemektir. Çalışmaya, Ocak 2010-Ocak 2019 tarihleri arasında Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi çocuk sağlığı ve hastalıkları servisinde tedavi almış olan ve çocuk nörolojisi polikliniğinde izlenen 68 vakanın klinik ve laboratuvar bulguları retrospektif olarak incelendi. Tüm vakaların fizik ve nörolojik muayene bulguları ve takiplerinde not edilen muayene bulguları dosya kayıtlarından elde edildi. Tüm hastalara (bir vaka dışında) bilgisayarlı beyin tomografisi ve/veya kraniyal manyetik rezonans görüntüleme yapılmıştı. Vakalar üç gruba ayrıldı; grup 1 arteriyel iskemik inme, grup 2 serebral sinovenöz tromboz ve grup 3 hemorajik inmeli vakalardan oluşuyordu. Çalışmamızda 68 vakanın 39'u (%57,35) erkek ve 29'u (%42,65) kızdı (erkek/kız oranı 1,34 idi). Grup 1'de 39 vaka vardı. Vakaların 20'si (%51,28) erkek, 19'u (%48,72) kızdı (erkek/kız oranı 1,05 idi) ve ortalama tanı yaşı 101,45 ± 73,01 ay idi. Grup 2'de 17 vaka vardı. Vakaların 14'ü (%82,35) erkek, üçü (%17,65) kızdı (erkek/kız oranı 4,66 idi) ve ortalama tanı yaşı 116,74 ± 73,75 ay idi. Grup 3'te 12 vaka vardı. Vakaların beşi (%41,67) erkek, yedisi (%58,33) kızdı (erkek/kız oranı 0,71 idi) ve ortalama tanı yaşı 73,17 ± 66,86 ay idi. Cinsiyet açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı (p0,05). Sekel görülme oranları karşılaştırıldığında gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı (p0,05). Sonuç olarak bu çalışmada; arteriyel iskemik inmenin çocuklarda daha sık görüldüğü, serebral sinovenöz trombozun erkeklerde daha sık gözlendiği tespit edildi. Hemorajik inmeli vakalarda yoğun bakım ihtiyacının daha sık, hastanede yatış süresinin daha uzun olduğu ve sekel görülme oranının daha yüksek olduğu saptandı. Ancak gruplar arasında ölüm oranları açısından fark saptanmadı.
Özet (Çeviri)
In this study, clinical and laboratory findings of cases of arterial ischemic stroke, cerebral sinovenous thrombosis and hemorrhagic stroke were retrospectively evaluated. Our objective is to determine whether there is a difference between the groups in regard to clinical manifestations and brain imaging findings. In the study, clinical and laboratory findings of 68 cases which were treated in Necmettin Erbakan University Meram Medical Faculty Department of Pediatrics between January 2010 and January 2019 and then followed-up by Pediatric Neurology Outpatient Clinic were retrospectively evaluated. All cases' physical and neurological examination findings, as well as noted examination findings were obtained from patient records. All patients (except one case) underwent a computed tomography of brain and/or cranial magnetic resonance imaging. The cases were divided into three groups: group 1 arterial ischemic stroke cases; group 2, cerebral sinovenous thrombosis cases; and group 3 hemorrhagic stroke cases. In our study, of 68 cases; 39 (75.35%) were male and 29 (42.65%) were female (male/female ratio was 1.34). there were 39 cases in group 1. Of the cases; 20 (51.28%) were male and 19 (48.72%) were female (male/female ratio was 1.05) and mean age at diagnosis was 101.45 ± 73.01 months. there were 17 cases in group 2. Of the cases; 14 vii (82.35%) were male and three (17.65%) were female (male/female ratio was 4.66) and mean age at diagnosis was 116.74 ± 73.75 months. There were 12 cases in group 3. Of the cases; five (41.67%) were male and seven (58.33%) were female (male/female ratio was 0.71) and mean age at diagnosis was 73.17 ± 66.86 months. No statistically significant difference was determined between the groups in regard to gender (p0.05). When sequel rates were compared, a statistically significant difference was determined between the groups (p0.05). In conclusion, it was determined in this study that arterial ischemic stroke was more common in children and that cerebral sinovenous thrombosis was more common in males. It was found that need for hospitalization in intensive care unit was more common, duration of hospital stay was longer and sequel rate was higher in cases with hemorrhagic stroke. However, no difference was determined between the groups in regard to mortality rates.