Erciyes Üniversitesi Pediatri Nöroloji Kliniğinde 2014 Ocak -2021 Haziran tarihleri arasında takip edilen akut iskemik infarktlı olguların demografik, klinik, radyolojik, elektrofizyolojik ve prognostik verilerinin retrospektif olarak değerlendirilmesi
Demographic, clinical, radiological, electrophysiographic and prognostic evaluation of patients with acute ichemic followed in Erciyes University Pediatric Neurology clinic between jan 2014 – jun 2021
  1. Tez No: 750458
  2. Yazar: SENA BERRA TATAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN GÜMÜŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk Nörolojisi, İnme, Çocukluk Çağı İskemik İnme, İnfarkt, Serebrovasküler Olay, Tromboz, Pediatric Neurology, Stroke, Childhood, Ischemic Stroke, Infarct, Cerebrovascular Stroke
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Giriş ve Amaç: Bu tez çalışması, çocuk nöroloji polikliniğine başvuran akut iskemik inmeli çocuk olguların genel özelliklerini, hastalık sunumlarını, progresyonlarını, komorbid durumlarını ve tedavi ile ilişkili parametrelerini değerlendirmeye ve literatüre kazandırmayı, bu yol ile sekel ve kayıpların önlenmesi için erken tanı ve tedaviye ulaştıracak iskemik inme algoritması oluşturulmasına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Materyal ve metod: Bu çalışmada Ocak 2014 - Haziran 2021 tarihleri arasında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nörolojisi Kliniği'nde başvuran akut iskemik inme tanısı alan 1 ay -18 yaş aralığındaki toplam akut iskemik inme tanısı alan 80 hastanın, demografik verileri, laboratuvar parametreleri, elektroensefalografi bulguları, radyolojik görüntülemeleri ve tedavi ile prognoz temelinde ilişkili parametreleri değerlendirildi. Takiben uygun istatistiksel yöntemler kullanıldı. Bulgular: 80 hastanın 38'i (%47,5) kız, 42'si (%52,5) erkek olup 37'si (%46,3) 72 ay üstü, 22'si (%27,5) 12-72 ay ve 21'i (%26,3) 1-12 ay aralığındaydı. Hastaların en sık başvuru şikâyeti %47,5 ile nöbet idi. Nöbet, infant yaş grubunda belirgin baskındı. Hastaların tamamına yakınında MRG mevcuttur ancak %48,7'sinde ilk görüntüleme yöntemi olarak BT tercih edildiği saptanmıştır. Bunların %35,9'unda tanısal radyolojik bulgu mevcuttur. MRG'nin ise %100 tanısal olduğu görülmüştür. Semptomların başlangıcından tanısal görüntülemeye kadar geçen medyan süre 24,3 saat olarak bulunmuş olup ilk görüntüleme tanısal değilse, tanıya kadar geçen medyan süre 44 saat olarak saptandı. En sık etiyolojik faktör enfeksiyon (%17,5) olarak saptandı. Sonuç : Çocukluk çağı inmelerinde prognoz etiyoloji ve tedavi ile ilişkilidir. Çalışmamızda en sık etiyolojik etken literatürden farklı olarak enfeksiyon olarak öne çıkmıştır. Bunlar çoğunlukla santral sinir sistemi enfeksiyonları olup sistemik enfeksiyonun ortaya çıkardığı durumlar neticesinde infarkt gelişen vakalarımız da bulunmaktadır. Bu noktada henüz yeterince veri bulunmaması açısından MIS-C'li bir olgumuzun varlığı literatüre katk sağlaması açısından kıymetlidir. Hastaların başvuru anındaki EEG'leri ile kontrolleri arasındaki iyileşme hali, infarktın erken tanı ve tedavisinin, eşlik eden ve sekele sebep olabilecek diğer durumların da tanımlanıp tedavilerine başlanmasının önemine vurgu yapmaktadır. Semptom ve tanı arası geçen süremiz literatür ile uyumludur ancak hazırlanacak sistemik protokoller ile bu süreler kısaltılarak hastaların iyilik hali ve hızlı tanınma oranları arttırılabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: In this study, our aim was to evaluate evaluate the general characteristics, disease presentations, progressions, comorbid conditions and treatment-related parameters of pediatric patients with acute ischemic stroke who applied to the pediatric neurology outpatient clinic and contribute them to the literature. Materials and Methods: This study was conducted in Erciyes University Faculty of Medicine, Pediatric Neurology Clinic, including children with acute ischemic stroke. Demographic data, laboratory parameters, electroencephalography findings, radiological imaging, and treatment-related parameters on the basis of prognosis of 80 patients diagnosed with acute ischemic stroke were evaluated. Appropriate statistical methodologies were then used. Results: This study revealed that 38 (47.5%) of patients were female and 42 (52.5%) of patients were male (80 patients January 2014 and June 2021). Additionally age proportions were like following: (46.3%) were over 72 months, 22 (27.5%) were between 12-72 months and 21 (26.3%) were between 1-12 months. The median time from the onset of symptoms to diagnostic imaging was 24.3 hours, and the median time to diagnosis was 44 hours if the initial imaging was not diagnostic. The most common etiological factor was found to be infection (17.5%). Discussion: Prognosis in childhood stroke is directly related to etiology and treatment. In this study, patient proportion piled up earlier in childhood, and this is probably related to the clinic's patient portfolio. In addition, unlike the literature, the most common etiological factor was infection. Our time between symptom diagnosis is consistent with the literature, but by shortening these times with the systemic protocols to be prepared, the well-being and rapid recognition rates of the patients can be increased.