Söz varlığı açısından Kazak Türkçesi ile Türkiye Türkçesi ağızlarının karşılaştırılması
Comparison of oral Turkey Turkish terms with Kazakh Turkish vocabulary
- Tez No: 599848
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH ELCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Kazak Türkçesi, Türkiye Türkçesi Ağızları, Söz Varlığı, Kazakh Turkish, Turkey Turkish Dialects, Vocabulary
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ardahan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çağdaş Türk Dilleri ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 277
Özet
ÜNLÜCAN Necati, Söz Varlığı Açısından Kazak Türkçesi ile Türkiye Türkçesi Ağızlarının Karşılaştırılması, Yüksek Lisans Tezi, Ardahan, 2019. Türk toplumları, tarihten günümüze kadardünyanın birçok yerine yayılmış durumdadırlar. Geniş coğrafyaya yayılmalarından dolayı Türkçenin de kullanılırlığı buna göre şekillenmiştir. Bu topluluklardan olan Kazak Türkleri ve Türkiye Türkleri, Kıpçak ve Oğuz Türkçesini kişi sayısı bakımından en çok kullanan iki boydur. Aynı soy ve dil aile grubuna mensup olmalarından dolayı toplum genelinde kullanılan birçok sözcük bugün dahi işlevini sürdürmektedir. Yapmış olduğumuz bu çalışmadaTürkiye Türkçesi'nin ağızları ile ölçünlüKazak Türkçesi, söz varlığı açısından karşılaştırılarak ikisi arasındaki ortak sözcüklerin benzerlikleri, ses değişimleri ve paralellikleritespit edilmiştir. Çalışmamızın ana malzemesini oluşturan ortak sözcükler, Kazak Türkçesi Sözlüğü ile Türkiye'de Halk Ağzından Derleme Sözlüğü 'nün ciltlerinden fişlenmiş ve alfabetik sırayla verilmiştir. Çalışmanın giriş bölümünde Kazak adı, Kazak Türklerinin Tarihi ve Kazak Türkçesiningünümüze kadarki gelişim süreçleri, hangi dil grubunda yer aldığı gibi konularadeğinilmiştir. Çalışmanın incelemebölümünde iseKazak Türkçesi ile Türkiye Türkçesi Ağızları söz varlığı açısından karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Bu karşılaştırma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde fonetik ve anlam bakımından aynen devam eden sözcükler; ikinci bölümde fonetiği değişmiş anlamı değişmemiş sözcükler; üçüncü bölümde fonetiği aynı, anlamı değişmiş sözcükler ve dördüncü bölümde hem fonetiği hem anlamı değişmiş sözcükler ele alınmıştır. Çalışmamız sonuç ve kaynakça bölümleri ile tamamlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Unlucan Necati, Comparison of Oral Turkey Turkish terms with Kazakh Turkish Vocabulary, Master Thesis, Ardahan,2019. Turkish societies have spread to many parts of the world from history to today. Due to the wide geography, the usefulness of Turkish has been shaped accordingly. Kazakh Turks and Turkey Turkey, which of these communities is two sizes most in terms of the number of people using the Kipchak and Oguz Turkish. Because they belong to the same family and family members, many words used throughout the society still function today. We have done in this study, standart Turkey with Kazak Turkish Türkçesi's mouths, comparing the similarities of common words between the two in terms of vocabulary, voice changes and parallels have been identified. common words that make up the main ingredients of our study, Kazakh Turkish Dictionary with the People's Assembly of the mouth in Turkey fişlenmiş Glossary of the skin and are listed in alphabetical order. In the introduction part of the study, the subjects such as the name of Kazakh, the history of the Kazakh Turks and the Turkish language of Kazakh Turkish, and the language of the language group are mentioned. Turkey Turkish and Turkish isekazak incelemebölüm in the mouth of the study are examined comparatively in terms of vocabulary. This comparison consists of four parts. In the first part, the words that continue in phonetics and meaning are as follows; in the second part, unchanged words whose phonetics have changed; In the third chapter, the phonetics is the same, the words have changed meaning and in the fourth chapter, both the phonetics and the meaning changed words. Our study is completed with results and bibliography sections.