Öfke problemi olan çocuklarda çocuk merkezli oyun terapisinin etkisi
Effect of child-centered play theraphy on children with anger managemenet
- Tez No: 600052
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERİDE GÖKBEN HIZLI SAYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: çocuk merkezli oyun terapisi, öfke tarz ölçeği, child-centered play therapy, anger and anger expression scale
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışmanın amacı öfke problemini azaltmaya yönelik çocuk merkezli oyun terapisi terapi tekniği ile ve öfke problemi belirtileri gösteren çocuklarda çocuk merkezli oyun terapisinin öfkeye etkisini değerlendirmektir. Bu araştırmanın örneklemini İstanbul'da bulunan ve çalışma için izin alınmış Aura Psikolojiye başvuran 5-12 yaş grubu arası çocuk danışanlar oluşturmuştur. İlk olarak ailelerle görüşülerek oyun terapisi için haftalık terapi programı hazırlanmıştır. Üç haftalık terapi programı ile çocuklarda görülen öfke problemini azaltmak hedeflenilmiştir. Araştırmada Aura Psikoloji ye başvuran katılım ölçütlerini karşılayan 50(terapi = 25, kontrol = 25)çocuk katılımcı grubu oluşturmuştur. Terapi programının etkililiğini değerlendirmek için ön test, son test olarak Sürekli Öfke ve Öfke Tarz Ölçeği (SÖÖTÖ), ve ebeveyn formu kullanılmıştır. Sonuçlar terapi grubunda hem öz bildirime hem ebeveyn bildirimine dayalı öfke problemi ölçümlerinde anlamlı iyileşmeler olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the anger problem symptoms related to the child-oriented play therapy technique to reducing the anger problem. The sample of this study consisted of child counselors aged 5-12 years who applied to Aura Psychology in Istanbul and who were given permission for the study. Firstly, a weekly therapy program was prepared for play therapy with the families. The three-week therapy program aims to reduce the anger problem in children. In the study, 50 children (therapy = 25, control = 25) who met the criteria for participation in Aura Psychology were included. In order to evaluate the effectiveness of the therapy program, pre-test, post-test Anger and Anger Expression Scale , and parent form were used. According to demographic variables, there are significant differences between the participants for anger and anger expression scores before and after therapy.