Kick boks sporcularında dehidrasyonun fizyolojik ve biyokimyasal değerlere etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of dehydration on physiological and biochemical values in kickbox sports
- Tez No: 600054
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET SOYAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Dehidrasyon, Kick Boks, Siklet Sporları, Dehydration, Kick Box, Weight Sports
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu çalışma, Elit düzeydeki Kick Boks sporcularında yapılan antrenmanlar sonrasında oluşan dehidrasyonun, biyokimyasal ve fizyolojik değerlere etkisinin araştırılması amacı ile yapılmıştır. Araştırmamıza, İstanbul ilinin Bağcılar ilçesindeki Özel Hasan Fahri Şen Spor Kulübü adına yarışan ve Avrupa-Dünya Şampiyonalarında derecesi olan milli sporcular katılım sağlamışlar. Katılımcılara, 21 günlük turnuva hazırlık kampı öncesinde ön test ve kamp sonrasıda, turnuvaya bir gün kala ise son test uygulanmıştır. Testlerde katılımcılardan kan ve idrar örneği alınarak analiz edilmiştir. Yapılan bilimsel araştırmamızda bir Kick Boks takımını oluşturan toplamda on sikletten oluşan, on gönüllü denek göz önünde bulundurulmuş ve incelenmiştir. Katılımcıların laboratuar testleri, ön test-son test olacak şekilde uygulanmıştır. Elde edilen veriler, Paired T testi kullanılarak, SPSS paket programda analiz edilip tablolandırılmıştır. İstatistiksel önem seviyesi p0,05). Ölçümlerimiz sonucunda, elde edilen verilere baktığımızda, katılımcıların vücut ağırlığı, vücut kitle indeksi ve idrar PH değerlerinde ön ve son testler arasında bir düşüş tespit edilirken, Kan HGB, kan hct ve kan üre değerlerinde artış söz konusu olmuştur. Bu değerlendirmelere göre sporcuların şampiyona öncesinde 21 günlük bir süreçte yaptığı antrenmanların hedefe ulaşma konusunda verimli geçtiği, fakat sporcu sağlığı konusunda riskler oluşabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effect of elimination of body dehydration on biochemical and physiological values of Kick Boxing athletes. National athletes competing on behalf of Özel Hasan Fahri Şen Sports Club in Bağcılar district of İstanbul and having a degree in European-World Championships participated in our study. The participants were applied pre-test and post-camp pre-test and 21-day tournament pre-training camp. The blood and the urine samples were collected from the participants.In our study, ten volunteer subjects, consisting of a total of ten divisions, which constitute a Kick Boxing team, were taken into consideration and examined. The laboratory tests of the participants were applied as pre-test and post-test. The data were analyzed by using Paired T-test in SPSS package program. The statistical significance level was determined as p 0.05). As a result, when the data obtained were evaluated, there were a decrease in the body weight, body mass index and urine PH values between the pretest and posttests, while blood HGB, blood HCT, and blood urea values were increased. According to these evaluations, it is thought that the athletes' training before the championship in a period of 21 days is fruitful in reaching the target, but it is also thought that the risks of sports health may occur.