Çocukluk çağında görülen psikolojik sorunların oyun terapisi ile sağaltımı
Treatment of psychological problems in childhood with play therapy
  1. Tez No: 600064
  2. Yazar: SENA YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SULTAN TARLACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Play therapy, mental disorders, child mental health, neurobiology of play
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu tez çalışmasında çocukluk çağında karşılaşılan ruhsal bozukluklar ve ihmal, istismar gibi psikolojik sorunlara yol açan durumlar geniş bir yelpazede tanım düzeyinde açıklanmış ve tasnifi yapılmıştır. Çalışmanın devamında oyunun önemi, faydaları, oyunun nörobiyolojisi ve oyun terapisi çeşitleri gibi konu başlıkları ele alınmıştır. Çocukların psikolojik ve sosyal problemlerine çözüm yolu sunan oyun terapisi yaklaşımının ülkemizde ve dünyada hangi yöntem ve tekniklerle başarılı olduğu ya da olamadığının anlaşılması amaçlanmıştır. Geçmişten günümüze kadar yapılmış oyun terapisi araştırmalarının derlendiği meta-analiz çalışmalarının sonuçları, oyun terapisinin çocukların mevcut sorunlarını çözmede olumlu katkılar sağladığını göstermiştir. Konuyla ilgili kaynak kitaplar, makale, yüksek lisans ve doktora tezlerinin bulgularının araştırıldığı bu çalışma literatür taramasına dayalı tasnif ve derleme çalışmasıdır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the psychological disorders in childhood and the causes of the psychological problems such as neglect and abuse are explained as definition and classified in a wide range of levels. In the continuation of the study, the topics such as the importance and the benefits of the play, the neurobiology of the play and the varieties of the play therapy are discussed. The aim of this study is to understand the methods and the techniques that play therapy approach which provides solution to the psychological and the social problems of the children is successful or not. The results of meta-analysis studies, which have been compiled from past to present of the play therapy researches, have shown that the play therapy has positive contributions in solving children's current problems. This study is a classification and a collection of the studies based on the literature that researches the findings of source books, articles, master's and doctoral theses on the subject.