The impact of the digital transformation on the human resources process
Dijital transformasyonun insan kaynakları süreçlerine etkisi
  1. Tez No: 600106
  2. Yazar: CANGÜL AKAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERKAN SAKA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, İşletme, Communication Sciences, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: teknoloji, dijital dönüşüm, insan kaynakları, teknolojinin etkisi, technology, digital transformation, human resources, the impact of the technology
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu araştırma dijital dönüşümün insan kaynakları süreçleri üzerine etkisini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Araştırma sonucunda teknolojinin insan kaynakları üzerinde etkisi olduğu tespit edilmiştir. Araştırma sonucuna göre hız, zaman, maaliyet, üretkenlik ve iletişim gibi faktörler belirlenmiştir. Teknolojinin gelişmesi ile dijital transformasyon günümüzün en önemli konularından biri haline geldi. Teknoloji tüm iş birimlerini, sektörleri, ülkeleri ve insanların iletişimini etkilemeye devam ediyor. Teknolojinin getirdiği avantajlar ve dezavantajlar kurum, kuruluş ve insanlar tarafından tartışılmaya davem ediyor. Teknolojinin etkisinin farkında olmak ve buna uygun planlar yapmak tüm insanların ve organizasyonların temel sorumluluğunda. Teknolojinin pozitif ve negatif etkilerini analiz etmek, değerlendirmek ve fırsata çevirmek imkan dahilinde. İnsan kaynakları kurum ve kuruluşların dış ve iç müşteri için en önemli temsil yüzlerden biridir. İnsan kaynakları departmanlarının temel amaçlarından biri olan bilgiyi yönetmek ancak teknoloji ile verimli, hızlı ve güvenli hale gelmiştir. Örneğin insan kaynakları süreçlerinden işe alım süreçlerinde, potansiyel çalışanların ve adayların kurumla yaşadığı deneyim markaya olan algısının yönetiminde en önemli etkenlerden biridir. İşveren markası olarak bir şirketin nasıl temsil edildiği potansiyel çalışana, mevcut çalışana ve adaya direkt pozitif ya da negatif olarak yansımaktadır. Mevcut çalışanların işe alındığında doğru bir oryantasyondan geçmesi performanslarını direkt olarak etkiler. Yeni çalışandan maksimum verim alabilmek için, en iyi şekilde oryante edilmesi çok önemlidir. Mevcut çalışanların performans ve kariyer yönetiminin adil, zamanlı ve etkili bir şekilde yapılması çalışanların mutluluğunu ve sadakatini doğrudan etkiler. İnsan kaynakları birimlerini hareket planı çıkarmadan önce şirket içi verilerden sonuçlar elde etmeleri ve yapılan yatırımı buna göre planlamaları en doğru sonucu elde etmelerini sağlar. Çok sayıda çalışana sahip şirketlerin iletişimlerini teknoloji aracılığıyla yapmaları kurumlara maaliyet, hız, etkinlik ve zaman kazandırır. Bu araştırma kapsamında teknoloji, reklamcılık, parekende, eğitim, iletişim, finans, e-ticaret, oyun sektörlerinin insan kaynakları departmanlarında çalışan 15 kişiyle rahat bir ortamda sohbet havasında ortalama 60 dakikalık yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşmeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to evaluate the impact of the digital transformation on the human resources processes. As a result of the research, it has been determined that developing technology influences human resources. This piece of research examined factors such as speed and time, cost, productivity, and communication. With the development of the digital transformation, technology has become one of the most important issues. Technology continues to affect all business units, sectors, countries, and people's communication. The advantages and disadvantages of technology continue to be discussed by institutions, organizations, and individuals. It is the primary responsibility of all people and organizations to be aware of the impact of technology and to take the appropriate steps forward. It is possible to analyze, evaluate, and turn the positive and negative effects of technology into opportunities. HR is one of the most important representative faces for external and internal customers of institutions and organizations. Managing information - which is one of the main objectives of HR departments - has become efficient, fast, and secure with technology. In all HR processes, for example in the recruitment processes, the experience that potential employees and candidates have with the organization is important in managing the perception of the brand. How a company is represented as an employer brand is directly passed onto the potential employee, current employee, and the candidate, positively or negatively. The orientation of employees directly affects their performance. It is very important to orient them in the best way in order to get maximum efficiency from the employee. Fair, timely, and effective performance and career management of current employees directly impact employee satisfaction and loyalty to the brand. It is important that HR departments obtain results from the internal data before they draw up an action plan. Considering these reports when making investments affects the results of planning. The fact that companies with many employees make their communication through technology saves institutions cost, speed, and time – an it increases efficiency. In this research, semi-structured in-depth interviews were conducted with 15 participants working in HR departments in the technology, advertising, retail, software, education, communication, finance, e-commerce, gaming sectors. During the interviews, some of the participants felt at ease to answer the questions. Interviews took 60 minutes on average in an open-ended, experience-based and interpretative atmosphere, in which the participants were able to express themselves easily.