Reel ve p-adik sayı cisimlerinde T-sayıları üzerine
T-numbers on the fields of real and p-adic numbers
  1. Tez No: 600130
  2. Yazar: ONUR CAN KARA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAMZA MENKEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Mahler sınıflandırması, Kosksma sınıflandırması, Liouville sayıları, T-sayıları, Transandant sayı, Mahler classification, Kosksma classification, Liouville numbers, T-numbers, Transcendent numbers
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışmada, reel sayılar, p-adik sayılar ve fonksiyonlar cisminde transandant sayılar ele alınmıştır. Bu cisimlerde Mahler ve Kosksma sınıflandırmaları incelenmiştir. Reel sayılar, p-adik ve fonksiyonlar cismi üzerinde Liouville sayılarının özellikleri ayrıntılı verilmiştir. Son olarak Reel sayılar ve p-adik sayılar cisminde T-sayılarının varlığı gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, we consider transcendent numbers in real numbers, p-adic numbers and the functions fields. In these fields the Mahler and Kosksma classifications are investigated. The properties of Lioville numbers are given in details in real numbers, p-adic numbers and the functions field. Finally, the existence of T-numbers in real numbers and p-adic numbers is shown.