Tüketicilerin kanatlı eti tüketim ve satın alma davranışları: Iğdır ili örneği
Consume' s consumption and purchasing behavior for poultry meat
  1. Tez No: 600131
  2. Yazar: CÖMERT KARADAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAKUP ERDAL ERTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Iğdır, Et Tüketimi, Kanatlı Eti, Tavuk Eti, Igdır, Meat consumption, Poultry meat, Chicken meat
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Iğdır Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Tez çalışması Iğdır ili Merkezinde tüketicilerin kanatlı eti tüketimi ve satın alma davranışlarını incelemek için tesadüfi olarak seçilen 250 tüketiciyle yüz yüze anket yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmada deneklerin yaş, cinsiyet, eğitim seviyesi, gelir seviyesi gibi tanımlayıcı özellikleri dikkate alınarak, tüketicilerin kanatlı eti tüketim tercihlerinin ve satın alma davranışlarını etkileyen faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Ankete katılan tüketicilerin en genci 17 yaşında, en yaşlısı 77 yaşındadır, yaş ortalaması 32,24 olarak hesaplanmıştır. Tüketicilerin % 54,4'ü genç, % 41,2'si orta yaşlıdır. Katılımcıların % 60,8'i erkek, % 39,2'si kadındır ve % 52,4'ünün evli olduğu, % 47,2'sinin bekâr olduğu görülmektedir. Araştırmaya katılan Tüketicilerin % 68'i birinci öncelikli tercih ettiği et çeşidinin kırmızı et olduğunu bildirirken, % 23,2'si tavuk eti, % 8,4'ü balıketi olduğunu bildirmiştir. Tüketicilerin % 88,8'i tavuk eti dışında kanatlı eti tüketmediğini bildirirken,% 5,6'sı hindi eti, % 1,6'sı kaz eti tükettiğini ifade etmişlerdir. Ankete katılan tüketicilere tavuk eti tercih etme nedeni olarak % 45,2'si uygun fiyatını, % 23,6'sı ise kolayca erişilebilir olmasını göstermişlerdir. Tüketicilerin aylık en az 1,5 kg en çok 60 kg tüketim miktarı bildirilirken, ortalama tüketim miktarı 14,1 kg olarak hesaplanmıştır. Tüketicilerin % 46,4'ü ayda 1-10 kg arasında tavuk eti tükettiklerini bildirmişlerdir. Tüketicilerin % 62,4'ü haftada 2-3 kez tavuk tüketirken, tüketicilerin % 52'si tavuk etini süpermarketlerden almayı tercih ettiğini ifade etmişlerdir. Tüketicilerin % 31,6'sı tavuk etinin taze olmasını önem verdiği niteliklerin başına koyarken,% 20,8'i köy tavuğu olmasını ve % 17,6'sı görüntüsünü ön plana almaktadır. Tavuk eti tüketimini etkileyen en önemli faktörlerin hane halkı geliri, ailedeki birey sayısı ve tüketicinin cinsiyeti olduğu ve diğer kanatlı etlere oranla daha fazla tüketilmesinin sebeplerinden birinin de kolay erişilebilir olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis study was conducted by using face - to - face survey method with 250 randomly selected consumers in order to investigate consumption and purchase behaviors of poultry meat in Igdır province. In this study, it was aimed to determine the consumption preferences of the consumers and the factors affecting their buying behaviors by taking into consideration the descriptive characteristics of the subjects such as age, gender, education level and income level. The youngest of the surveyed consumers is 17 years old, the oldest is 77 years old, and the average age is 32.24. 54.4% of consumers are young and 41.2% are middle-aged. 60.8% of the participants are male, 39.2% are female and 52.4% are married and 47.2% are single. 68% of the consumers participating in the research reported that the first preferred meat type is red meat, while 23.2% reported chicken meat and 8.4% reported fish. 88.8% of consumers reported that they do not consume poultry except chicken meat. 5.6% of the consumers stated that they consume turkey meat and 1.6% consume goose meat. The reason for choosing chicken meat is appropriate price for 45.2% and easily accessible for 23.6%. Consumption of consumers is reported to be at least 1.5 kg and maximum 60 kg, while the average consumption is calculated as 14.1 kg. 46.4% of consumers reported that they consume 1-10 kg of chicken meat per month. 62.4% of consumers consume chicken 2-3 times a week, 52% of consumers prefer to buy chicken meat from supermarkets. 31.6% of consumers attach importance to the freshness of chicken meat, 20.8% to be village chicken and 17.6% to its appearance. The most important factors affecting chicken meat consumption are household income, the number of individuals in the family and the sex of the consumer. One of the reasons why it is consumed more than other poultry meats is easily accessible.