Doğuştan kalp hastalıklarının prenatal tanısı: 2007-2017 yılları arasında uygulanan 11.068 fetal ekokardiyogramın retrospektif değerlendirmesi
Prenatal diagnosis of congenital heart diseases: retrospective analysis of 11.068 fetal echocardiograms applied between 2007-2017
- Tez No: 600189
- Danışmanlar: PROF. DR. NAZAN ÖZBARLAS
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Fetal ekokardiyografi, Doğuştan kalp hastalıkları, Risk faktörleri, Prenatal tanı, Fetal echocardiography, Congenital heart diseases, Risk factors, Prenatal diagnosis
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Doğuştan kalp hastalıkları için yüksek riskli olan gebelere fetal ekokardiyografi yapılması önerilmektedir. Ancak kılavuzlarda tanımlanan fetal ekokardiyografi risk faktörleri olmayan fetuslarda da kalp anomalileri görülebilmektedir. Bu çalışmada bölümümüzde fetal ekokardiyografi yapılan gebelerin başvuru nedenlerini, ekokardiyografi sonuçlarını ve fetuslarında kalp anomalisi olan gebelerin düşük ve yüksek risk faktörlerine göre dağılımlarını retrospektif olarak değerlendirdik. Gereç ve yöntemler: Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Kardiyoloji Departmanında Ocak 2007 - Aralık 2017 yılları arasında fetal ekokardiyografi yapılan 9721 fetüsün ve postnatal transtorasik ekokardiyografi yapılan 2965 bebeğin kayıtları retrospektif değerlendirildi. Başvuru endikasyonlarına göre gebeler fetal kalp anomalileri için yüksek/orta riskli (grup 1) ve düşük riskli (grup 2) olarak iki gruba ayrıldı. Bulgular: Kliniğimizde 2007-2017 yılları arasında 9721 fetusa toplam 11,068 ekokardiyografi yapıldı. İlk tetkikin yapıldığı gebelik haftası 12-41 hafta (24,7±4,3) aralığındaydı. Toplam 9721 fetusun % 42,9'u grup 1'e, % 57,1'i grup 2'ye aitti. Başvuru nedenlerinin ilk üçü tarama (% 50,6), rutin ultrasonografi sırasında kardiyak anomaliden şüphelenilmesi (% 10,3), önceki fetusta veya kardeşte kalp anomalisi olmasıydı (% 7,4). Fetal doğuştan kalp hastalığı saptanma oranı tüm fetuslarda % 11,1 iken grup1'de % 20, grup 2'de % 3,9 bulundu. Fetuslarda saptanan en sık kalp anomalileri ventriküler septal defekt, hipoplastik sol kalp sendromu, çift çıkışlı sağ ventrikül idi. Doğuştan kalp hastalığı saptanan fetusların % 41,7'sinde önceden kalp anomalisi şüphesi yoktu. Prenatal ve postnatal sonuçların uyumu % 94,8 idi. Sonuç: Fetal kalp anomalisi sıklığı canlı doğumlardaki sıklığa göre belirgin yüksektir ve dağılımı farklıdır. Kalp anomalisi için yüksek riskli gebeliklerde fetal kalp anomalisi oranını beklenildiği gibi en yüksek saptadık. Ancak doğuştan kalp hastalığı tanısı koyduğumuz fetusların önemli bir kısmında (% 41,7) önceden kalp anomalisi şüphesi olmaması fetal kalp taramasının önemini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Fetal echocardiography is recommended for pregnant women whose fetuses are at high risk for congenital heart disease. However, heart defects may be diagnosed in fetuses without risk factors identified in the guidelines. In this study, we retrospectively analyzed the indication of fetal echocardiography, echocardiography results, the frequency and distribution of fetal heart abnormalities according to low and high risk factors. Materials and Methods: The records of 9721 fetuses who underwent fetal echocardiography and 2965 babies who underwent postnatal transthoracic echocardiography between January 2007 and December 2017 in the Pediatric Cardiology Department of Çukurova University Faculty of Medicine were retrospectively evaluated. Pregnants were divided into two groups as high / moderate risk (group 1) and low risk (group 2) for fetal heart anomalies according to the indications. Results: A total of 11,068 echocardiographies were performed on 9721 fetuses between 2007 and 2017 in our clinic. The gestational week at which the first examination was performed was between 12-41 weeks (24,7 ± 4,3). Of the total 9721 fetuses, % 42,9 belonged to group 1 and % 57,1 belonged to group 2. The first three reasons for admission were screening (% 50,6), suspicion of cardiac anomaly during routine ultrasonography (% 10,3), and cardiac anomaly in the previous fetus or sibling (% 7,4).The rate of fetal congenital heart disease was % 11,1 in all fetuses, % 20 in group 1 and % 3,9 in group 2. The most common cardiac anomalies detected in fetuses were ventricular septal defect, hypoplastic left heart syndrome, double outlet right ventricle. Among the diagnosed fetal heart defects; % 41,7 were not previously suspected cases. Compliance of prenatal and postnatal results was % 94,8. Conclusion: The frequency of congenital heart disease in the prenatal period is higher than the postnatal period. We found the highest rate of fetal heart anomaly in high-risk pregnancies as expected. However, in a significant number of fetuses diagnosed with congenital heart disease (% 41,7), the absence of any prior suspicion of cardiac abnormality suggests the importance of fetal heart screening.