Cushing hastalığında kahverengi yağ dokusundaki değişiminin belirlenmesi ve sağlıklı kontrol grubuyla karşılaştırılması
Determination of the change of brown oil tissue in cushing's disease and comparison with healthy control group
- Tez No: 600215
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALEV SELEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Cushing hastalığı, kahverengi yağ dokusu, obezite, enerji dengesi, Cushing disease, brown adipose tissue, obesity, energy balance
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Beyaz, kahverengi ve bej olmak üzere üç çeşit yağ dokusu vardır. Beyaz yağ dokusu enerji depolanmasından, kahverengi yağ dokusu ise enerji harcanmasından sorumludur. Bej ise kahverengi kadar olmasa da termojenik etkisi olan bir yağ dokusudur. Glukokortikoidlerin kahverengi yağ dokusu aktivitesini baskıladığı düşünülmektedir. Çalışmamızda amaç kronik endojen kortizol maruziyeti olan cushing hastalığı grubu ile obezite dışında hastalığı olmayan kontrol grubu arasındaki farkları; kahverengi yağ dokusu belirteçleri ile ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya; Cushing hastalığı tanısı alan 48 hasta ve yaşları 30-60 arasında değişen, fazla kilolu veya obezitesi olan, cushing hastalığı taraması yapılan ve negatif bulunan, normal glukoz toleransına sahip 40 birey kontrol grubu olarak alındı. Hastalardan alınan örnekler ve KYD kitleri için Sandwich-ELISA ilkesi kullanıldı. KYD belirteçleri irisin, UCP1, PRDM16, BMP7 konsantrasyonları spektrofotometrik olarak ölçüldü. Bulgular: Cushing hasta grubu ve kontrol grubu arasında kahverengi yağ dokusu markerları olan İrisin, UCP1, PRDM16, BMP7 hasta ve kontrol grubunda benzer saptandı. Cushing hasta grubu ve kontrol grubu belirteçleri olan İrisin, UCP1, PRDM16, BMP7 açısından benzerdi. Kilo ve VKİ açısından fark saptanan bu iki grup arasında, düzenlenmiş regresyon analizi ile bakılan istatiksel değerlendirme ile bu bulgu doğrulandı. Preoperatif kortizol ve gece kortizolü ile İrisin arasında pozitif yönde anlamlı korelasyon saptandı. Cushing hastalarında UCP1 ve BMP7 kortizol, kilo ve vki ile korele olarak artmaktaydı. Trigliseridi ve CRP'si yüksek olan hastalarda PRDM16 ve BMP7'nin daha düşük olduğu gözlenmiştir. Tartışma: KYD belirteçlerinin hasta ve kontrol grubunda, kilo ve VKİ açısından eş durumda dahi benzer olduğu görülmüştür. KYD belirteçlerinin cushing hastalığı grubunda kortizole korele olarak yüksek olması, endojen olarak yüksek dozda glukokortikoid maruziyetinin in vivo dirence neden olarak KYD belirteçlerini yükseltebileceğini göstermiştir. Preoperatif kortizol ve gece kortizolünün irisinle; idrar serbest kortizolünün ise UCP1 ile korele olarak arttığı görülmüştür. Bu bulgular hiperkortizoleminin kronik bulguları olarak değerlendirilebilecek yeni bulgulardır. Daha geniş ölçekli prospektif yolak tanımlayıcı çalışmalar ile doğrulanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: There are three types of adipose tissue: white, brown and beige. White adipose tissue is responsible for energy storage and brown adipose tissue is responsible for energy consumption. Beige is a fatty tissue that has a thermogenic effect, although not as brown. Glucocorticoids are thought to suppress brown fat tissue activity. The aim of our study was to compare the differences between cushing's disease group with chronic endogenous cortisol exposure and control group without disease except obesity; is to reveal with brown adipose tissue markers. Materials and Methods: To work; The control group consisted of 48 patients diagnosed with Cushing's disease and 40 individuals with age range of 30-60, overweight or obesity, cushing's disease screening and negative, normal glucose tolerance. Sandwich-ELISA principle was used for samples and KYD kits. IRD markers iris, UCP1, PRDM16, BMP7 concentrations were measured spectrophotometrically. Results: The Irisin, UCP1, PRDM16, BMP7, brown fat tissue markers were similar between the Cushing patient group and the control group. The markers Irisin, UCP1, PRDM16, BMP7 were similar in Cushing patient and control group markers. This finding was confirmed by statistical regression analysis between the two groups in terms of weight and BMI. There was a positive correlation between preoperative cortisol and night cortisol and Irisin. In Cushing's patients, UCP1 and BMP7 were correlated with cortisol, weight and BMI. PRDM16 and BMP7 were lower in patients with high triglyceride and CRP. Conclusions: The markers of BAT were similar in both patient and control groups, even in terms of weight and BMI. The high levels of BATmarkers correlated with cortisol levels in the cushing disease group indicated that endogenous high dose glucocorticoid exposure may induce resistance in vivo to elevate markers of BAT. Preoperative cortisol and night cortisol irisin; urinary free cortisol was found to be correlated with UCP1. These findings are new findings that may be considered as chronic findings of hypercortisolemia. Larger prospective pathway should be confirmed by descriptive studies.