Unkapanı un değirmenine endüstri mirasının korunması kapsamında yeni işlev önerisi
Proposal of new fonction for the conservation of Unkapanı flour mill's industrial heritage
- Tez No: 600240
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLFERAH ÖRS ÇORAPÇIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Endüstri mirası, koruma, yeni işlev verme, renovasyon, Unkapanı un değirmeni, Industrial heritage, conservation, renovation, Unkapanı flour mill
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
ÖZET UNKAPANI UN DEĞİRMENİNE ENDÜSTRİ MİRASININ KORUNMASI KAPSAMINDA YENİ İŞLEV ÖNERİSİ Endüstri mirası; yapıldığı dönemin mimari dili, teknik bilgisi, üretim izleri ve ayrıca sosyal, kültürel ve ekonomik yapısı hakkında günümüze mesaj taşıyan korunması gerekli yapı ve alanlar olarak açıklanabilir. Gelişen teknoloji, değişen üretim şekilleri ve çevre şartlarıyla beraber âtıl durumda kalan endüstri mirası örneklerinin yeni işlevlerle korunması sorunları dünyada ve ülkemizde gündeme gelmektedir. Bu doğrultuda tez çalışmasında, endüstri mirası örneklerinin somut ve somut olmayan değerleriyle korunması sorunsalı ele alınmıştır. Çalışmada yeniden işlev verilerek kullanıma açılan endüstri mirası yapı ve alanlarından örnekler incelenmiş, uygulamaların mirasın özgün yapısal ve işlevsel niteliklerine uygunluğu değerlendirilmiştir. Tez kapsamında bu konuda yeni işlev önerisinde bulunmak üzere İstanbul, Fatih ilçesi, Unkapanı semtinde yer alan Osmanlı Döneminde un üretimi yapan Unkapanı Un Değirmeni ele alınarak belgeleme çalışması yapılmıştır. Kompleks yapılı değirmende bulunan bütün yapılar için envanter fişleri doldurulmuş, alan rölöve, harita ve fotoğraflarla desteklenerek belgelenmiştir. Mirasın yeni işlevlerle değerlendirilme önerisi aşamasında; özgün mimari özelliklerin korunması ve verilecek işlevde mirasın üretim değerinin vurgulanması dikkate alınmıştır. Önerilen yeni kullanım projesinde verilen işlevler, mekân kurgusu, işleyişi ve müdahale şekilleri ile desteklenerek açıklanmıştır. .
Özet (Çeviri)
PROPOSAL OF NEW FONCTION FOR THE CONSERVATION OF UNKAPANI FLOUR MILL'S INDUSTRIAL HERITAGE Leyla REŞİTOĞLU Master Thesis, Department of Architecture Advisor: Dr. Gülferah ÖRS ÇORAPÇIOĞLU October 2019, 135 Page Industrial heritages are the structures and fields that carries important details and messages to our present with the architectural language of the time they have been constructed, technical details, production marks and also with the social, cultural and economical structure. With the developments of technology, transformation of the production types and environmental conditions; refunctioning and protecting the industrial heritages that remained inert for a long time are now a topic of discussion in the world and in our country. Accordingly, in this thesis, the protection of both the concrete and abstract values of the industrial heritages that has been transformed to refunction problem has been covered. In the study, examples of the industrial heritage structures and fields that has been repaired and now functioning has been examined, the repairment applications and suitability to the originals has been compared and evaluated. Within the scope of the thesis, in order to give new function suggestions, the flour factory of Ottoman, Unkapanı Flour Mill which is located in Istanbul, Fatih, Unkapanı become the subject of our thesis and the documents has been recorded. Inventory tickets has been filled, field survey has been supported with mappings and photography and all has been documented. In the phase of suggestions for new ways to refunction the heritage, conservation of the unique architectural details and highlighting the importance of the new function has been the main objective. In the new function suggestion, new functions and place design has been explained and supported with operation and intervention directives.