Süs bitkisi ayçiçeği (Helianthus annuus Sp. L.) tohumlarındaki genel ve patojenik fungal yükün belirlenmesine ve çözüm önerilerine ilişkin çalışmalar
Determination of common and pathogenic fungal loads on ornamental sunflower (Helianthus annuus Sp. L.) seeds and management strategies
- Tez No: 600306
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NEDİM ÇETİNKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Süs bitkisi ayçiçeği, tohum kaynaklı funguslar, ozon, tohum fungisiti, mikoriza, Ornamental sunflower, seed-borne fungi, ozone, seed fungicide, mycorrhiza
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Dünyada en önemli yağlı tohum bitkilerinden biri olan ayçiçeği (Helianthus annuus Sp. L.), son yıllarda süs bitkisi olarak da artan bir öneme sahiptir. Bu çalışmada farklı süs bitkisi ayçiçeği lotlarının fungal yükleri, bu yüklerin tohum vigor performansına etkileri ve problematik lotlara yapılacak olan çözüm uygulamaların etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla tohumlara 1 saat süreyle 100 mg O3/Nm3, 200 mg O3/Nm3 dozlarında ozon uygulanmış, 1 saat süreyle 100 mg O3/Nm3 dozunda ozon uygulanmış tohumlar 24 saat boyunca uygulama kabında bekletilmiş ve önceden ıslatılmış tohumlara 1 saat süreyle 100 mg O3/Nm3 ozon uygulanmıştır. Referans fungisolarak Azoxystrobin 75g + Metalaxyl-M 37.5g + Fludioxonil 12.5g aktif madde içeren fungisit kullanılmıştır. Ayrıca ozon uygulanan tohumlara Mikoriza ve Trichoderma harzianum uygulanmıştır. Alternaria spp. ile bulaşık olan tohumlara karşı en yüksek dezenfeksiyon başarısı, önceden ıslatılmış tohumlara 1 saaat süreyle yapılan 100 mg O3/Nm3 dozundaki ozon uygulaması olmuştur. Fusarium spp ile bulaşık olan tohumlara karşı en yüksek dezenfeksiyon başarısı ise fungisit tarafından sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Sunflower (Helianthus annuus Sp. L.) is one of the main oilseed crops worldwide. Recently, it is getting more popular as an ornamental use, as well. The aims of this study were to find out putative potential fungal load of ornamental sunflower seed lots and whether they affects on vigour performance of the seeds. Efficacies of the management strategies on problematic seed lots were also evaluated. For this purpose seeds have been treated with 100 mg O3/Nm3 and 200 mg O3/Nm3 doses ozone for an hour. As an other treatment, the seeds have been treated with 100 mg O3/Nm3 for an hour and later kept in the application boxes for 24 hours. For the last treatment, seeds have been soaked in water in order to keep them moist and treated with 100 mg O3/Nm3 dose ozone for an hour. Fungicide treatment has been performed by fungicide containing Azoxystrobin 75g + Metalaxyl-M 37.5g + Fludioxonil 12.5g active ingredients. Also the seeds treated by ozone were bioprimed by Mycorrhiza, Trichoderma harzianum. The most efficient disinfection method against Alternaria spp. contaminated seeds was 100 mg O3/Nm3 ozone treatment by an hour on the water-soaked seeds. Seed treatment fungicide had the highest efficacy for controlling Fusarium spp. on contaminated seeds.