Duvar resimlerinde propaganda; Meksika örneği
Propaganda in wall paintings; The example of Mexico
- Tez No: 600368
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DOĞAN AKBULUT
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
 - Anahtar Kelimeler: Wall Paintings, Propaganda, Mexico
 - Yıl: 2019
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: İnönü Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
 - Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 130
Özet
Kitlelerin iknası temeline dayalı eylemler bütünü olarak düşünebileceğimiz propaganda kavramı, özetle kitlelere bir düşünceyi, bir ideolojiyi, bir inancı kabul ettirmek için sistematik olarak farklı yöntemlerin kullanılması anlamına gelmektedir. Amacı; bir kitleyi belirli bir düşünce doğrultusunda biçimlendirmek ve yönlendirmektir. Bu bağlamda propaganda uygarlık tarihinin her aşamasında farklı amaçlar doğrultusunda kullanılmış bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır.“Duvar Resimlerinde Propaganda; Meksika Örneği”başlıklı tez kapsamında genel anlamda tarihsel süreç içerisinde propagandanın kullanım alanları incelenmiş olup, özelde ise Meksika'da kamusal alanların duvarlarına yapılmış propaganda niteliği taşıyan duvar resimlerinin birey ve toplum üzerinde uygulanan ideoloji fikrin ve düşüncenin bıraktığı etkinin incelenmesi düşünülmüştür. Propaganda amacıyla yapılan duvar resimlerinin Meksika devrim düşüncesine yönelik hizmet ettiği tarihsel süreçleri incelenmiş olup Grafik Tasarım, Heykel, Sinema ve Duvar Resmi gibi görsel araçlardan örnekler sunularak Meksika devrim sonrası gerçekleşen duvar resimlerinin görsel ve içerik bakımından incelenmesi yapılmıştır. Yapılan incelemede Meksika'da 1910 ve 1920 yıllar arasında politik iç savaşların yaşandığı süreçte Meksika halkının kendi kültürlerinde yapısal bozukluklara neden olmuştur. Dönem hükümetinde yer alan siyasi iktidarların Meksika'nın kültürel değerleri yansıtmada ve tekrar hatırlatmada duvar resimlerinin, propaganda niteliği taşıdığı ve bu anlamda devrimin kaybettiği değerlerinin kitlelere ulaşmasında önemli yer tuttuğu gözlemlenmiştir. Meksika hükümeti tarafından görevlendirilen üç Meksika kökenli sanatçı olan Jose Clemente Orozco, Diego Rivera, David Alfaro Siqueiros'un hayatları ve yapmış oldukları propaganda niteliği taşıyan duvar resimleri betimle yöntemi kullanılarak biçim ve içerik bakımından incelenmiştir. Anahtar Kelime: Duvar Resmi, Propaganda, Meksika
Özet (Çeviri)
In short, the concept of propaganda, which we can think as a whole of actions based on the persuasion of the masses, means the use of systematically different methods to make the masses accept an idea, an ideology, a belief. Its purpose is to shape and direct an audience in a specific direction of thought. In this context, propaganda is a method used for different purposes at every stage of the history of civilization. In the scope of the thesis titled“Propaganda in wall paintings; Mexican example”, in general, the usage areas of propaganda were examined in the historical process in particular, it was considered to examine the influence of ideology idea and thought applied on individuals and Society of wall paintings which are propaganda made on the walls of public spaces in Mexico. The historical processes that the wall paintings made for the purpose of propaganda serve for the idea of Mexican revolution were examined and the examples of visual tools such as Graphic Design, Sculpture, Cinema and Wall Painting were presented and examined after the Mexican revolution in terms of visual and content. The study observe that during the political civil wars in Mexico between 1910 and 1920, the influence of the Mexican people on their own culture caused structural disorders. The Political Powers in the government of period, it has been observed that the wall paintings played an important role in reflecting and reminding the cultural values of Mexico and that lost values reached the masses in this sense by the revolution. The lives of the three Mexican origin artists Jose Clemente Orozco, Diego Rivera, David Alfaro Siqueiros who were commissioned by the Mexican government, and their propaganda paintings were examined in terms of form and content.