Dietilaminoetil dekstran/ sodyum trimetafosfat hidrojelinin sentezi ve yapısının aydınlatılması
Synthesis and characterization of diethylaminoethyl dextran/sodium trimetaphosphate hydrogel
  1. Tez No: 600380
  2. Yazar: ESMA ÜFLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMİLE ÖZDEMİR DİNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Polimer Bilim ve Teknolojisi, Chemistry, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Diethylaminoethyl dextran, Sodium trimetaphosphate, Hydrogel
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
DİETİLAMİNOETİL DEKSTRAN/SODYUM TRİMETAFOSFAT HİDROJELİNİN SENTEZİ VE YAPISININ AYDINLATILMASI Dietilaminoetil dekstran (DEAE-D), dekstranın α-(1→6) glikozidik bağlar içeren polikatyonik bir glikoz polimeridir. Son yıllarda, çok işlevli yapılarından dolayı dekstran bazlı jellerin kontrollü ilaç salım çalışması, biyoteknolojik uygulamalar, ağır metal iyonlarını, pestisitleri ve boyarmaddeleri uzaklaştırma gibi disiplinlerarası uygulamaları olduğu bilinmektedir. Sunulan tez çalışmasında, polisakkaritler için etkili bir çapraz bağlayıcı olan sodyum trimetafosfat (STMP) kullanılarak 40 oC'de ve 1 M NaOH ortamında DEAE-D'ın hidroksil gruplarının moleküllerarası yan zincir tepkimesiyle DEAE-D/STMP hidrojeli sentezlenmiştir. Hidrojel oluşumu FTIR ve katı NMR 13C-CP/MAS ile kanıtlanmıştır. Hidrojelin ısıl kararlılığı TGA ve DSC ile karakterize edilmiştir. Hidrojelin yüzey morfolojisi ve kristal yapısı ise sırasıyla SEM ve XRD ile aydınlatılmıştır. Jelleşme yüzdesi (% verim) 72 olarak bulunmuştur. Bu tezde, DEAE-D ve STMP arasındaki tepkimenin jelleşme noktası, 40 oC'de tepkime sırasındaki viskozite değişimlerinin izlenmesi ile belirlenmiştir. Döner seyreltik çözelti viskozimetresi ile t=0 anında viskozite 40,77 cP ve 11. dakikada maksimum değere ulaştığı jelleşme noktasında 106,86 cP olarak ölçülmüştür. Ayrıca hidrojelin 30 oC'de suda şişme yeteneği jelleşme yüzdesi, şişme oranı, şişme yüzdesi ve hidrojelin dengedeki % su içeriği gibi bazı yapısal parametreler hesaplanarak belirlenmiştir. DEAE-D/STMP hidrojelinin suda ve farklı tampon çözeltilerde (pH: 2 ve 10) şişme derecesi hesaplanmış ve kinetik şişme eğrisi oluşturulmuştur. Bu eğrilerden farklı ortamlarda hidrojelin dengede maksimum şişme değerleri belirlenmiştir. 2019, 44 sayfa Anahtar Kelimler: Dietilaminoetil dekstran, Sodyum trimetafosfat, Hidrojel
Özet (Çeviri)
SYNTHESIS AND CHARACTERIZATION OF DIETHYLAMINOETHYL DEXTRAN / SODIUM TRIMETAPHOSPHATE HYDROGEL Diethylaminoethyl dextran (DEAE-D) is a polycationic glucose polymer of dextran containing α-(1 → 6) glycosidic bonds. In recent years, because of their multifunctional structure, dextran-based gels are known to have interdisciplinary applications such as controlled drug release studies, biotechnological applications, removal of heavy metal ions, pesticides and dyestuffs. In this dissertation, DEAE-D / STMP hydrogel was synthesized by intermolecular side-chain reaction of DEAE-D hydroxyl groups with sodium trimetaphosphate (STMP) which is an effective crosslinker for at 40 oC in 1 M NaOH medium. Hydrogel formation was confirmed by FTIR and solid NMR 13C-CP/MAS. The thermal stability of the hydrogel was characterized by TGA and DSC. The surface morphology and crystal structure of hydrogel were illuminated by SEM and XRD, respectively. The gelation percentage (% yield) was found to be 72. In this thesis, gellation point of reaction between DEAE-D and STMP were determined via monitoring viscosity changes during reaction at 40 oC. The viscosity with the rotating dilute solution viscometer was measured as 40.77 cP at t = 0 and as 106.86 cP in the 11th minute. In addition, the swelling ability of the hydrogel was determined by calculating some structural parameters such as gelling percentage, swelling rate, swelling percentage, and water content of hydrogel in equilibrium in water at 30 o C. The degree of swelling of DEAE-D / STMP hydrogel in water and in different buffer solutions (at pH 2 and 10) was calculated and kinetic swelling curve was formed. From these curves, the maximum swelling values of hydrogel at equilibrium in different conditions were determined. 2019, 44 pages