Programlama öğretiminde öğrenenlerin kendi videolarını oluşturmasının üstbiliş ve motivasyona göre incelenmesi
The examining of learner's creating own videos on teaching programming according to metacognition and motivation
- Tez No: 600441
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER ARPACIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: üstbiliş, planlama, izleme, değerlendirme, motivasyon, ARCS, metacognition, planning, monitoring, evaluation, motivation, ARCS
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı öğrenenlerin kendi videolarını oluştururken; üstbiliş düzenleme stratejilerin planlama, izleme ve değerlendirme aşamalarında neler yaptıkları ve motivasyonlarına etkisi incelenmeye çalışılmıştır. Yöntem: Nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması temel alınarak geçekleştirilmiştir. Araştırmada çalışma grubu amaçlı örnekleme yöntemlerimden ölçüt örnekleme yöntemine göre video oluşturan öğrenenlerin tamamı seçilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu seçilmiştir. Bulgular: Planlama aşamasında hedef, ihtiyaç, konular arası bağlantı, yenilikler, önemli kavram ve bilgiler, ön bilgi ve kavramlar için araştırma yaparak plan yapmışlardır. İzleme aşamasında videoları oluştururken uygun öğrenme stratejisi seçme, konu içeriğini öğrenme ve anlama, dersi dinleme ve içeriği aktarmaya dikkat etmişlerdir. Değerlendirme aşamasında yapılabilecek yenilikler, öğrenmeye olumlu katkısı, kullanılan öğrenme stratejileri, hedeflere ne kadar ulaşıldığı, aynı ve benzer dersler arası sağlanan bağlantıya dikkat etmişlerdir. Video oluşturmanın öğrenmeye olumlu katkı yaptığı ve birçok öğrenme stratejisini desteklediği öğrenenler tarafından söylenmiştir. Video oluşturmayı öğrenenler; dikkat çekici, güven verici, bireye uygun ve tatmin edici bulmuşlardır. Sonuç: Video oluşturan öğrenenler içerikleri tam olarak öğrendiklerini fark etmişlerdir. Planlama aşamasında hedef, ihtiyaç, konular arası bağlantı, yenilikler, önemli kavram ve bilgiler, ön bilgi ve kavramları belirleyerek öğrenmişlerdir. İzleme aşamasında uygun öğrenme stratejisi seçme, konu içeriğini öğrenme ve anlama, dersi dinleme ve içeriği aktarmaya dikkat etmişlerdir. Video oluşturarak yapılan öğretimin öğrenenler için uygun olduğu, bireysel ve tam öğrenmeyi destekleyebildiği görülmektedir. Öğrenenlerin dersten sonra video oluşturabilmesi için; yüz yüze dersi dikkatli bir şekilde dinlemeleri gerektiği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, it was tried to examine the effect of what learners did during the stages of planning, monitoring, and evaluation of metacognition formation strategies and its effects on their motivation while creating their videos. Method: This study was carried out by the case study of qualitative researches. In this study, all of the learners, who created videos according to the criterion sampling method of sampling for the working group, were chosen. The form of the semi-structured interview was chosen as a data collection tool. Findings: In the planning stage, the learners planned by searching for the aim, needs, the connection between the topics, innovations, important information and prior knowledge. While they were creating the videos on monitoring stages, they paid attention to choosing correct learning strategy, learning and understanding of the content, listening to the lecture and transferring the content. They paid attention to the innovations that could be made during the evaluation stage, their positive contribution to learning, the learning strategies used, how much goals were achieved, and the connection between the same and similar courses. Learners stated that creating videos contributed to learning and learning strategies. And they also stated that instructional design by creating videos was remarkable, reassuring and satisfying. Result: Learners who created videos realized that they learned the content completely. In the planning stage, they learned the topics such as aim, needs, connections between the topics, innovations, important information and concepts prior knowledge and concepts. In the monitoring stage, they paid attention to choosing the correct learning strategy, learning and understanding content of the topic, listening to the lecture and transferring the content. It was seen that the teaching with creating videos was suitable for learners and it can promote individual and full learning. It was observed that for creating video after the class learners should listen to face to face courses carefully.