Ortaokul 8. sınıf öğrencilerinin Türk müziği biçimlerini tanıma durumlarının incelenmesi
An analysis on the 8th grade secondary school students' identification of Turkish music forms
  1. Tez No: 600448
  2. Yazar: KUBİLAY PERDAKÇIOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT KAMİL İNANICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Türk müziği biçimleri, müzik dersi kazanımları, sosyoekonomik çevre, Turkish music forms, learning outcomes of music course, socioeconomic environment
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Bu araştırmada, ortaokul 8. sınıf öğrencilerinin Türk Müziği biçimlerini tanıma durumlarının ne düzeyde gerçekleştiğinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırmada, nicel araştırma desenlerinden betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanan“Kişisel Bilgi Formu”(Ek 1) ve ortaokul 8. sınıf öğrencilerinin Türk müziği biçimlerini tanıma durumlarını belirlemeye yönelik“Öğrencilerin Türk Müziği Biçimlerini Tanıma Formu”kullanılmıştır. Hazırlanan“Türk Müziği Biçimlerini Tanıma Formu”nda madde güçlükleri aynı olarak kabul edildiğinden iç tutarlık KR-21 testi ile hesaplanmıştır (=.690). Alt problemlere ait veriler kategorik olduğundan yapılan anlamlılık çalışmaları ki-kare testi ile yapılmıştır. Yapılan çalışmada sosyoekonomik çevreye dair gruplar arası tanıma durumları ise tek yönlü ANOVA ve Post Hoc testleri ile elde edilmiştir. Bulgular: Araştırmadan elde edilen bulgulara göre öğrenciler; Horon (%95), Zeybek (%86), Halay (%84,9), Bar (%76,8), Uzun Hava (%68,7), Şarkı (%64,4), İlahi (%62), Mevlevi Ayini (%59,9) ve Kırık Hava (%59,1) müzik biçimlerini tanımış, Saz Semaisi (%87,7), Peşrev (%81,7), Deyiş (%81,3), Nefes (%76), Hora (%63,3), ve Longa (%56) müzik biçimlerini tanımamıştır. Sonuç: Araştırmanın sonucunda elde edilen bulgulara göre öğrencilerin Türk Müziği Biçimlerini Tanıma Formuna verdikleri cevaplar incelendiğinde, tanıma formundan aldıkları toplam puanlara göre Türk Müziği Biçimlerini orta düzeyde tanıdıkları, genel puan dağılımının toplam 15 puan üzerinden ortalama 7.15 puan civarında olduğu ve 5 ile 10 puanları arasında yığıldığı sonucuna varılabilir. Türk Müziği Biçimlerini sosyoekonomik çevreye göre genel anlamda incelediğimizde, gruplar arasında anlamlı bir farklılığın olmağı ve grupların eşit düzeyde müzik türlerini tanıdıkları sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to analyze 8th grade secondary school students' identification process of Turkish Music forms. Method: In this study, among the quantitative methods, the descriptive scanning model has been used.“Personal Information Form”prepared by the researcher (appendix1) as a data collecting tool and“Students' Identification of Turkish Music Form”have been used to find out the 8th grade secondary school students' identification of Turkish Music. Considering item distinctiveness is at the same level in all questions of the“Students' Identification of Turkish Music Form”, internal consistency has been calculated via KR21 test (=.690). The significance studies were carried out with Chi square test as the data of sub-problem is arranged categorically. In the study, identification process within groups that have been divided socioeconomically has been acquired by using oneway ANOVA and Post Hoc test. Findings: According to findings acquired from the research, students have been able to identify Horon (95%), Zeybek (86%), Halay (84,9%), Bar (76,8%), Unmetered Folk Song (68,7%), Song (64,4%), Hymn (62%), Mevlevi Rite (59.9%), and Kirik Hava (59,1%), they have not been able to identify Saz Semaisi (87,7%), Pesrev (81,7%), Deyis (81,3%), Nefes (76%), Hora (63.3%), and Longa(56%) forms. Result: Considering students' responses to the questions in the“Students' Identification of Turkish Music Form”, results can be generalized as following sentences; students are able to identify Turkish Music Forms at intermediate level according to their total score, general score range has been approximately 7.15 on a 15 point scale and between 5 and 10 points. Following the fact that Turkish Music Forms are analyzed within the context of socioeconomic environment, there is no significant difference within groups and it has been concluded that groups have identified the music forms at the same level.