Ergenlerde yaşam doyumu ve öfke ifade tarzının duygu regülasyonu değişkeni açısından incelenmesi
An investigation of the relationship between anger and emotion regulation of high school students
- Tez No: 600482
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENGİN EKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Duygu Düzenleme, Öfke, Yaşam Doyumu, Emotion Regulation, Anger, Life Satisfaction
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu araştırma, ergenlik dönemindeki bireylerin duygu düzenleme ve öfke ifade biçimlerinin yaşam doyumu ile olan ilişkisini yordamada bazı değişkenler açısından farklılık gösterip göstermediğinin anlaşılması amacıyla yapılmıştır. Bu araştırmada Sosyodemografik form, Yaşam doyumu ölçeği, Ergen öfke değerlendirme ölçeği ve Duygu düzenleme ölçeği kullanılmıştır. Bu araştırmanın genel evrenini 2017-2018 eğitim öğretim yılında İstanbul sınırları içerisinde bulunan lise kademesinde 9. 10. 11. Ve 12. Sınıflara devam eden öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırmanın örnekleme grubu, Pendik sınırları içerisinde bulunan lise kademesinde 9. 10. 11. Ve 12. Sınıflara devam eden ergenlerden tesadüfi küme örnekleme yoluyla seçilen 141 kız ve 179 erkek olmak üzere toplam 330 öğrenciden oluşmaktadır. Verilerin analizinde SPSS 20.0 programı kullanılmıştır. Yapılan analizlerde ölçek geçerlilik çalışmalarında belirtilen hususlara bağlı kalınarak hareket edilmiş; yaşam doyumu ölçeği tek boyutlu olarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study has been carried out to investigate Emotion Regulation Skills , Anger and Life Satisfaction Levels of the variables nd whether or not differentiation in terms of some variables. General universe of this study consists high school pupils in the borders of the Province İstanbul for 2017-2018 educational period. The sample group of the study consisted of totally 320 pupels, selected by randomly sampling 141 girls and 179 boys of high school in the borders of the Province İstanbul. During study ,by means of personal knowlodge form and scales , in analyzing the data obtained form 320 adolescents in 9th 10th 11th and 12th classes of high school , SPSS package 20 program was used.