Dulkadiroğlu ve Onikişubat ilçelerinin sosyo-ekonomik olarak karşılaştırılması
Dulkadiroğlu and Onikişubat districts of socia-cultural and economic as a comparsion of
  1. Tez No: 600481
  2. Yazar: MUSTAFA BERTİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERSİN KAYA SANDAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Sosyoloji, Geography, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kahramanmaraş, Dulkadiroğlu, Onikişubat, Sosyo-ekonomik, Kahramanmaras, Dulkadiroglu, Onikişubat, socio-economic
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Akdeniz Bölgesinin Adana bölümünde yer alan Kahramanmaraş'ta 2012 yılında Büyükşehir Belediyesinin kurulması sonucu Merkez ilçenin bölünmesiyle Dulkadiroğlu ve Onikişubat isimli iki yeni ilçe oluşturulmuştur. Oluşturulan bu iki ilçenin sınırları Kahramanmaraş şehrini resmen ikiye bölmüştür. İki ilçe arasında yerleşim ve konut özellikleri, demografik ve sosyal özellikler açısından farklılıklar bulunduğu yöre insanı tarafından genel kabul görmektedir. Ancak bu yargının doğru olup olmadığı konusunda yapılmış herhangi bir çalışma bulunmamaktadır. Bu araştırmada büyük ölçüde kentsel özellik gösteren iki ilçe sosyo-ekonomik açıdan karşılaştırılmaktadır. Demografik, mekânsal ve sosyal verilerin kullanıldığı bu araştırmada ilçelerin birbirine benzer veya farklı yönleri belirlenmeye çalışılmıştır. Bu amaçla kullanılan çeşitli istatistiki tekniklerle sonuçlar ortaya konulmuştur. Benzerlik ve farlılıkların nedenleri üzerinde durulmuştur. ArcGIS10.2 programında ilçelerin konumunu, benzerlik ve farklılıklarını gösteren haritalar üretilmiştir.
Özet (Çeviri)
Mediterranean Region is located in the section of the island in 2012 in Kahramanmaras Metropolitan Municipality as a result of the establishment of the district's central division and Onikişubat is Dulkadiroglu was created two new districts. Thanks to these two districts borders are formally divides the city of Kahramanmaras. Residential and residential properties between the two states, differences in demographic and social characteristics that are generally accepted by the local people found. However, this is correct is made judgment as to whether no activity. Largely socio-economically compared two districts showing urban features in this research. Demographic, similar or different aspects of the town of spatial and social data used in this study were determined. Results with various statistical techniques used for this purpose has been demonstrated. It focused on the causes of similarities and differences. It focused on the reasons for the differences and similarities. The position of district programs ArcGIS 10.2, showing the similarities and differences maps are produced.