Sinemada rüya temsilleri ve Ömer Kavur sineması bağlamında değerlendirilmesi
Dream representations in cinema and its assessment in the context of Omer Kavur's cinema
- Tez No: 600487
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK TUNALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Sinemada Rüya, Ömer Kavur, Zaman, Mekân, Dreams in cinema, Ömer Kavur, Time, Space
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Film Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 241
Özet
Geçmişten günümüze tüm sanat dallarında çeşitli şekillerde ifade edilen rüyalar, gündüz hayatında geçerli olan zaman ve mekân kurallarının dışında gerçekleşen olgulardır. Zaman ve mekân kavramları üzerinde hakimiyet kurabilen sinema, şüphesiz bütün sanat dalları arasında rüya benzeri bir deneyim yaşatmaya en yatkın olanıdır. Rüya benzeri bir deneyim yaşatmak, bir filmin içerisinde rüya olgusunu kullanmaktan ziyade, o filmin yapısal, biçimsel ve estetik olarak rüyalara benzemesiyle alakalı bir durumdur. Bu çalışmanın amacı, sinemada rüya temsilinin gerçekleşebilmesi için nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini belirlemektir. Bu bağlamda, rüyaların işleyişi ve iç mantığı incelenerek sinemadaki karşılığı bulunmaya çalışılmıştır. Dünya ve Türk sinemasından örnekler verilerek sinemada rüya temsilleri araştırılmıştır. Sinemada rüya temsilinin nasıl gerçekleşebileceğine dair detaylı incelemeler ise Ömer Kavur filmleri üzerinden yapılmıştır. Ömer Kavur'un filmleri yapısal, biçimsel ve estetik olarak analiz edilmiş, sonucunda ise rüyaların iç mantığını benimseyen filmler olduğu ve böylelikle seyirciye rüya deneyimi yaşattığı kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Dreams expressed in various forms in all branches of art from past to present are phenomena that occur outside the rules of time and space that are valid in daytime life. Cinema, which can dominate the concepts of time and space, is undoubtedly the most prone to provide a dream-like experience among all branches of art. Rather than using the phenomenon of dream within a film, giving a dream-like experience is more about the way that film resembles dreams in structure, form and aesthetics. The aim of this study is to determine the way in which dream representation in cinema should be realized. In this context, it is tried to find the equivalent in cinema by examining the functioning and internal logic of dreams. Dream representations in cinema have been investigated by giving examples from world and Turkish cinema. Detailed investigations of how dream representation can be realized in the cinema have been made through the films of Ömer Kavur. The films of Ömer Kavur were analyzed in terms of structure, form and aesthetics and it was concluded that they were films that embraced the internal logic of dreams and in this manner they provide dream experience to their audience.