Hemodiyaliz hastalarında yüksek doz hepatit aşısının intramusküler uygulanması ve aşı yanıtına etki eden faktörler
- Tez No: 60061
- Danışmanlar: PROF. DR. YAHYA SAĞLIKER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nefroloji, Nephrology
- Anahtar Kelimeler: Hepatit B aşılaması, serum albumin, aşı cevabı, hemodiyaliz hastalan, hepatit C enfeksiyonu, eritropoetin. V, Hepatitis B vaccination, hemodialysis patients, immune response, hepatitis C infection, erythropoietin, serum albumin. VII
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET Hemodiyaliz hastalan, sık kan transfîizyonu yapılmaları, hücresel ve humoral immünitelerinde azalma olmaları nedenleri ile hepatit B enfeksiyonu yönünden risk altodadır. Hepatit B aşılan ise hepatit B virusuna karşı koruyuculuğu tam olarak kanıtlanmış aşılardır. Hemodiyaliz hastalarında yapılan hepatit B aşılarının doz ve uygulama şekline göre farklılık gösterdiği belirtilmiştir. Bu çalışmada hepatit B aşılamasının hemodiyaliz hastalanndaki aşı cevabında, hastaların yaşı, cinsiyeti, vücut ağırlığı, hemodiyaliz süreleri, hemoglobin, albumin, B2 mikroglobülin, paratiroid hormon, CD4/CD8 oranlan, hepatit C enfeksiyonu ve eritropoetin kullanımının etkisi araştınldı. Sonuçlar sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırıldı. Çalışmaya 37 (17 erkek, 20 kadın) hemodiyaliz hastası ve 25 sağlıklı kontrol alındı. Hemodiyaliz hastalan 0,1,2,6 ve 9. aylarda çift doz (40 mg), sağlıklı kontrol grubu ise 0, 1 ve 2. aylarda tek doz (20 mg) intramüsküler rekombinant hepatit B aşısı ile aşılandılar. Her iki grubunda aşılamalan bittikten 3 ay sonra, 6. ayda ve 12. ayda serum anti-Hbs titresine bakılarak (anti-Hbs > 10 mIU/ml) aşıya yanıt değerlendirildi. Aşıya yanıt hemodiyaliz hastalarında %75.6 (28/37) iken, sağlıklı kontrol grubunda % 96 (24/25) idi. Aşı yanıtında anti-HCV pozitifliğinin olumsuz etkisi olduğu, aşıya tam yanıtta ise (anti-Hbs > 100 mIU/ml) eritropoetin kullanımı ve serum albumin düzeyinin yüksekliğinin olumlu etkisi olduğu görüldü. Aşı yanıtında hemodiyaliz hastalarında yaş, cinsiyet, vücut ağırlığı, diyaliz süresi, hemoglobin, 62 mikroglobülin, CD4/CD8 oranlan paratiroid hormonun etkili olmadığı görüldü. IVBununla birlikte uygulanan aşılama dozunun arttırılmasının da aşı yanıtında olumlu bir etkisi olmadığı saptandı. Sonuç olarak hepatit B virüsü için risk altında olan hemodiyaliz hastalarının koruyuculuğu kesinleşmiş bu aşı ile çift doz olarak en az 4 kez aşılanmanın uygun olduğunu, serum albumin düzeyi düşük olan hemodiyaliz hastalarının albumin düzeylerinin yükseltilmesi için gereken tedbirlerin alınmasından sonra aşılamanın uygun olacağını, hastaların diğer bir virüs ile karşılaşmaması için (hepatit A, B, C, Delta, E, G virüsleri) gerekli koruyucu önlemlerin alınmasını öneriyoruz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Patients at hemodialysis maintenance are at increased risk of hepatitis B infection due to impaired cellular and humoral responses. Hepatitis B vaccines are highly effective in providing protection against hepatitis B infections. The immune response is related to dose of vaccine, body weight, site of immunisation and vaccination schedule. In this study, we studied the response to hepatitis B virus vaccination on chronic hemodialysis patients and healthy controls. The influences of hepatitis B vaccination on age, gender, body weight, hemodialysis duration, hemoglobin level, serum albumin level, 62 microglobulin level, parathyroid hormone level, CD4/CD8 ratio, hepatitis C virus infection status, erythropoietin use were also investigated in hemodialysis patients. Thirty seven (17 male, 20 female) hemodialysis patients and 25 healthy controls were enrolled into study. The hemodialysis patients were vaccinated with 40 mg dose of recombinant hepatitis B vaccine at zero, first, second, sixth and nineth months. The controls were obtained at 3, 6 and 12 months, after vaccination and assayed for anti-Hbs titer. The immunity was considered as anti-Hbs level to be more thanlOmlU/ml. The immunity was observed in 28 out of 37 hemodialysis (75.6%) patients and in 24 out of 25 (96%) controls. Hepatitis C infection influenced the immunity rate. The effective immunity (anti-Hbs titer > 100 mlU/ml) were affected by erythropoietin therapy and serum albumin level in hemodialysis patients. The immune response to the vaccine was not influenced by age, gender, body weight, hemodialysis duration, hemoglobin level, 62 microglobulin level, ÇD4/CD8 ratio, VIparathyroid hormone level in patients. Receiving five doses of vaccination did not change immune response in our study group. It is concluded that hemodialysis patients who are at high risk of hepatitis B infection should be vaccinated at least 4 times by double doses. It will be better to vaccinate patients who have low serum albumin levels after correcting the albumin levels by any means. The standard infection control measures and the segregation of infected patients can lessen the high risk of hemodialysis patients to become infected by one of the major hepatitis viruses.