Pişirme kağıtlarının plastik kompozit üretiminde değerlendirilmesi
Evaluation of baking paper fibers in plastic composite production
  1. Tez No: 600693
  2. Yazar: EDA ERAYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRAH PEŞMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Odun plastik kompozit, Pişirme kağıdı unu, Mekanik özellikler, Alçak yoğunluklu polietilen, Maleik anhidrit polietilen, Termal özellikler, Wood plastic composites, Baking paper fiber, Mechanical properties, Low density polyethylene, Maleic anyhdride polyethylene, Thermal Properties
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Artvin Çoruh Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Odun Plastik Kompozitleri (OPK); lifli yapıya sahip tarımsal atıkların plastikle karıştırılmasıyla elde edilir. Bazı durumlarda kendini oluşturan malzemeden daha iyi özellik gösterebilmektedir. Odun Plastik Kompozit ürünlerinde lifler ya da öğütülüp un haline getirilmiş malzemeler kullanılır. Plastiğin çeşitli odun hammaddeli ürünler ile birleştirilir olmasından dolayı tercih sebebidir. Plastiğin yalnız kullanımındansa çeşitli atık, geri dönüştürülebilen kağıt maddeleri ile birlikte kullanılması çevresel etkilerden dolayı odun kompozit ürünlerine eğilim artmıştır. Bu çalışmada pişirme kağıdı kullanılarak üretilen lif plastik kompozitlerinin mekanik, fiziksel ve termal özellikleri belirlenmiştir. Lif plastik kompozitlerin üretiminde tek vidalı Rondol marka ekstruder kullanılmıştır. Lif plastik kompozit levhaları 160g olacak şekilde tartılmış 150mm x 200mm x 5 mm boyutlarındaki kalıp içinde preslenmiştir. Lif plastik kompozit levhalarının üretiminde alçak yoğunluklu polietilen (AYPE) ile birlikte maleik anhidrit ile polietilen (MAPE) kullanılmıştır. Lif plastik kompozit üretiminde pişirme kağıdı ununun fiziksel, mekanik, termal analizler üzerinde olumsuz bir etkisinin olmadığı belirlenmiştir. Bu çalışmada pişirme kağıdı atıklarının plastik kompozit üretiminde dolgu maddesi olarak kullanılabilirliği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Wood Plastic Composites; It is obtained by mixing fibrous lignocellulosic wastes with plastic. In some cases it may show better properties than the material that forms it. Fiber or composite materials are used in Wood Plastic Composite products It is preferred because plastic is combined with various wood raw materials. The usebility of plastic in combination with various waste and recyclable paper materials has increased the tendency to fiber-plastic composite products due to the environmental impacts. In this study, mechanical, physical and thermal properties of fiber plastic composites produced by using baking paper were determined. Single screw Rondol extruder is used in the production of fiber plastic composites. Fiber plastic composites plates were weighed to 160 g and pressed into a 150 mm x 200 mm x 5 mm die. Fiber plastic composites sheets were made of low density polyethylene (LDPE) and maleic anhydride polyethylene (MAPE). It has been determined that the use of baking paper flour in Fiber plastic composites production has no negative effect on physical, mechanical and thermal analyzes. In this study, it has been seen that baking paper wastes can be used as fillers in plastic composite production.