Suat Derviş'in romanlarında kadın
The women in Suat Derviş's novels
- Tez No: 600873
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DINARA DUİSEBAYEVA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Suat Derviş, Roman, Kadın, Suat Dervis, Novel, Women
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 246
Özet
Çalışmamızda, Osmanlının son, Cumhuriyet'in ve çok partili döneme geçişin ilk yıllarını görmüş; ülkesinin, dünyanın ve çağının değişimlerine yakından şahitlik etmiş; gazeteci, çevirmen ve en önemlisi ise yazar kimliği ile tanınan Suat Derviş'in on iki romanı kadın kahramanlar açısından incelenmiştir. Önce Suat Derviş'in edebiyat tarihimizdeki yeri belirtilmiş, ardından da baskı yılından hareketle kronolojik olarak sıralanan romanlardaki kadın kahramanlar medenî durumlarına göre bekâr kadınlar, evli kadınlar ve dul kadınlar olmak üzere üç başlıkta ele alınmıştır. İncelediğimiz romanların ana kahramanları genellikle kadınlar olup daha çok orta ve üst sınıftan seçilmişlerdir. Bu kahramanlar, kendilerine verilen hayatı sorgusuz sualsiz kabul etmiş ve çalışma hayatına, hatta hayata aktif olarak katılmamış kadınlardır. Büyük çoğunluğu evli olan bu kadınların toplumsal konumları, hayatları, hayatı sorgulamaları ve başkaldırıları çoğunlukla aşk, aile ve evlilik ilişkisi etrafında belirlenmiştir. Daha çok aşk macerası ve bireyin toplumsal değerlerle çatışması üzerine kurulan romanların kadın kahramanları, özellikle de başkahraman olanlar yalnız, mutsuz ve sevilmeye muhtaç kadınlardır. Aşk, tutku, kıskançlık, sevgisizlik, yalnızlık, kimsesizlik, anne sevgisi ve kalıtım gibi temalardan hareketle ve psikolojik durumlarıyla ele alınan kadın kahramanlar, aileleri ve geçmiş yaşantılarıyla, kısacası kendilerini var eden tüm koşullarla birlikte anlatılmıştır. Bu kadın kahramanlarda dikkatimizi çeken ortak özellikler, çalışmamızın sonuç bölümünde değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, concerning to the women heroes, we analyzed twelve novels of Suat Derviş, lived in the last era of Ottoman time and transition period of Republic and passing to the multi –parties time, known as a journalist, translator and especially a writer who was the witness of changes about her countries, the World and her age period, closely. First of all, we specified Suat Derviş's importance on our history of literary, then beginning from printing year of the novels, chronologically, we put in order the heroes woman to the three topics: single women, married women and widow women. The main characters of the novels which we analyzed were women who generally selected from medium and privileged class of the society. These heroes accepted the life which was given to them without asking any questions and not only attend to the working life but also they did not attend to the life, effectively. These mostly married women's social statues, life, life questining and uprisings generally occured around love, family and marriage relationships. Mostly, love adventure and women heroes of the novels which was established a person who has conflict with society values, especially the protagonist women, they are lonely, unhappy and need to be loved. In the novels, the women heroes who are mentioned with love, passion, jealousy, lovelessness, loneliness, having nobody around, desolation, mother love and heredity, were explained with their family and previous life, briefly mentioned all conditions of existence of them. It is being evaluation about common feature of the women heroes in the conclusion section.