Kentsel bellek bağlamında meydanlarda işlevin rolü
The role of function in city squares in the context of urban memory
  1. Tez No: 600914
  2. Yazar: MERVE NUR GÜNEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NAİME HÜLYA BERKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Kentsel bellek, kentsel mekân, kamusal alan, meydan, işlev, Urban memory, urban space, public space, square, function
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kentsel Mekan Organizasyonu ve Tasarım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Günümüzde kamusal alan olarak meydanlar kent dokusundaki ve kent belleğindeki yerini ve önemini korumaya devam etmektedir. Toplumun kendini ifade ettiği, biraraya geldiği, etkileşime geçtiği mekânlar olan meydanların bulunduğu döneme veya konuma göre farklı formlara ve işlevlere sahip olduğu görülmektedir. Yüksek lisans tezi araştırması sırasında kentsel bellek bağlamında meydanlarda işlevin rolünü incelemek adına öncelikle“bellek”,“kentsel bellek”,“kentsel mekân”ve“kamusal”alan kavramları hakkında literatür taraması yapılarak çeşitli bakış açılarından görüşler ortaya konulmuştur. Bu bilgiler ışığında meydan kavramı biçimsel ve işlevsel açıdan daha derinlenmesine incelenerek, tarihsel süreç içerisindeki konumu ve önemi kronolojik olarak gözlemlenmiştir. Elde edilen bulgular doğrultusunda biçim olarak meydanların sonsuza varan olasılığa sahip olabileceği anlaşılırken, işlevsel açıdan kentsel dış mekân olan bu alanların ortaya çıkışından itibaren belirli ve benzer işlevleri olduğu görülmüştür. İşlevsel boyutları kentsel bellek ile olan bağlantısı göz önünde tutularak incelenmiştir. Meydanda işlevin rolü ve değişimi sonucunda kentsel belleğe olan etkileri irdelenmekte, bu duruma sebep olan süreçler incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
Today, squares retain their importance for the urban texture and memory. These public spaces where society gathers, interacts and expresses itself mutate into different forms and adopt different functions. During the research for this master thesis, in order to analyze the roles of squares' functions from the standpoint of urban memory, literature surveys regarding“memory”,“urban memory”,“urban spaces”and“public spaces”were done and ideas emerging from various points of views were presented. In light of these pieces of information, the notion of square is dissected to its formal and functional qualities, and its historical importance is chronologically observed. Findings suggest that squares can possess endless formal possibilities with similar and specific historical functions since their emergence. The functional aspect was studied with the squares' relation to the urban memory in mind. The role of function and the effects its mutation has on the urban memory is studied, as well as the processes the mutations bring forth.