Sınıf öğretmenlerinin Türkçe derslerinde materyal kullanımına ilişkin görüşleri (Erzurum ili örneği)
Primary school teachers' views on material use in turkish courses (Sample of Erzurum province)
- Tez No: 600923
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. APTULKERİM DİNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Temel Eğitim, Türkçe öğretimi, materyal kullanımı, primary education, teaching Turkish, material use
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Bu çalışmada sınıf öğretmenlerinin Türkçe derslerinde materyal kullanımına ilişkin görüşlerinin belirlenmesi ve analiz edilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Bu çalışmada görüşme yöntemiyle belirlenen örneklemden veri toplanmıştır. Örneklem olarak 2018-2019 eğitim-öğretim yılında Erzurum il merkezinde bulunan Yakutiye, Palandöken, Aziziye, Pasinler ilçelerinde görev yapan 100 sınıf öğretmeni belirlenmiştir. Yapılan görüşmelerde yarı-yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Elde edilen veriler içerik analizi yöntemiyle analiz edilerek betimsel bir çerçeve oluşturulmuştur. Bulgular: Bu araştırmada ana sorunsala bağlı sekiz alt problem belirlenmiş, bu bağlamda şekillendirilen her bir araştırma sorusuyla ilgili olarak görüşülen öğretmenlerin yanıtları kapsamında elde edilen bulgular derlenmiştir. Sonuç: Çalışma kapsamında sınıf öğretmenlerinin Türkçe dersi kapsamında materyal seçiminde belirleyici olan faktörler, kullanılan materyallerin etkisi, hangi gelişim alanına yönelik olduğu, türleri, temin edilme yolları ve öğretmenlerin kendi materyal geliştirme süreçleriyle ilgili sonuçlara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, it was aimed to determine and analyze the opinions of primary school teachers about the use of materials in Turkish courses. Method: In this study, data were collected from the sample determined by interview method. As a sample, 100 classroom teachers working in Yakutiye, Palandöken, Aziziye, Pasinler districts in Erzurum city center in 2018-2019 academic year were determined. Semi-structured interview form was used in the interviews. The data obtained was analyzed by content analysis method and a descriptive framework was formed Findings: In this study, eight sub-problems related to the main problem were identified and the findings obtained from the responses of the teachers interviewed related to each research question shaped in this context were compiled. Result: In the scope of the study, the factors which are determinant in the material selection of the classroom teachers in the Turkish lesson, the effect of the materials used, which development area they are directed towards, the types, the ways of getting them and the material development processes of the teachers have been reached.