War of narratives: Understanding al-Shabaab's narrative
Anlatıların savaşı: Eş-Şebab'ın anlatısını anlamak
- Tez No: 600924
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET UĞUR EKİNCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Anlatı, Eş-Şebab, Karşı anlatı, Terörle mücadele, Al-Shabaab, Counter-narrative, Counter-terrorism, Narrative
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Güvenlik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Şiddet yanlısı aşırıcı gruplar örgüte takipçi çekebilmek ve onu ne pahasına olursa olsun savunmalarını temin etmek için anlatılara başvururlar. Bu düşünsel faktör, bu tür grupların hayatta kalmalarında ve amaçlarını gerçekleştirmelerinde maddi faktörler kadar önemlidir. Uzmanlar arasında aşırıcı grupların anlatılarına meydan okuyan bir karşı anlatı stratejisine ihtiyaç olduğu konusunda genel bir kanaat bulunmaktadır. Etkili bir anlatı stratejisi geliştirebilmek için ise öncelikle grubun anlatısının anlaşılması gerekir. Bu tezde Somali merkezli bir aşırıcı örgüt olan Eş-Şebab'ın anlatısı incelenmekte ve bu anlatının merkezi temaları tartışılmaktadır. Tez Eş-Şebab'ın anlatısının Somali'nin sorunlarını Müslümanlar ile 'Haçlılar' arasındaki daha büyük 'medeniyetler çatışması' çerçevesinde ele aldığını ve esas olarak örgütün dış müdahaleler ve Müslümanlara yönelik baskı olarak özetlenebilecek temel şikâyetlerine ve Somali ve ötesindeki İslamî şeriat uygulama arayışına dayandığını iddia etmektedir. Tezde ayrıca Eş-Şebab'ın anlatısındaki İslamcı-milliyetçi ve uluslararasıcı unsurlar tartışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Violent extremist groups use narratives to attract followers towards the group and make them defend it at all cost. This ideational factor is as important as the material factors that enable these groups to survive and to pursue their objectives. Scholars generally agree on the need for a counter-narrative strategy that challenges the narrative of violent extremist groups. To be able to develop an effective counter-narrative strategy, it is first necessary to understand the group's narrative. This thesis explores the narrative of al-Shabaab, a Somalia-based violent extremist organization, and discusses its core themes. It argues that al-Shabaab's narrative frames Somalia's problems within the larger 'clash of civilizations' between the Muslims and 'Crusaders' and depends greatly on how it frames its basic grievances namely foreign interventions, and oppression against Muslims, as well as its quest to apply Islamic sharia in Somalia. The thesis also discusses the Islamist-nationalist and internationalist elements within al-Shabaab's narrative.